Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glasbena pesmarica v elektronski obliki

Objavljeno: Nedelja, 04.12.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Glasbeni-tobogan1

Pesmarica Glasbeni tobogan v elektronski obliki ponuja izbor 50 ljudskih skladb (foto: GŠ Laško - Radeče).

Glasba je utrip srca, glasba je šepet vetra in razburkanih morskih valov, glasba je ptičje petje, glasba je … marsikaj, če prisluhnemo in slišimo. GŠ Laško – Radeče je v iztekajočem se koledarskem letu izdala pesmarico ljudskih pesmi v elektronski obliki.

Pesmarica je nastala po uspešno izpeljanem projektu ’ErasMUSica – glasba ohranja in bogati vezi’ v minulem šolskem koledarskem letu. To je bila čudovita priložnost za spoznavanje, ustvarjanja in poustvarjanje v ljudski glasbi in plesu ter za širjenje ljudske glasbene, pevske in plesne tradicije. GŠ Laško – Radeče se je v okviru projekta Erasmus + (mednarodne izmenjave učencev in učiteljev) povezala z Glasbeno matico Furlanije Julijske Krajine in vsi skupaj so ob zaključku projekta pripravili živahen in zanimiv Glasbeni tobogan s predstavitvijo ljudskih pesmi in plesov ob inštrumentalni spremljavi. V letošnjem šolskem letu je nastala E-pesmarica Glasbeni tobogan, do katere lahko dostopate na povezavi: https://gslasko-radece.si/, saj je v času trajanja projekta nastala tudi zbirka notnih gradiv in ti naj najdejo pot do poslušalk in poslušalcev.

»S pesmarico želimo vzpodbuditi otroke in odrasle, da ob poslušanju posnetkov prepevajo. Vsi, ki znajo igrati na inštrumente, pa se lahko ob poslušanju naučijo igrati ljudske pesmi, oblikujejo lastne spremljave ali se ustvarjalno izražajo – likovno, gibno, besedno,« pojasnjuje ravnateljica Rosana Jakšič. »Ob poslušanju skladb lahko prisluhnete izštevankam, pesmim o živalih, delu, pripovednim pesmim, skratka, o življenju preprostega človeka, ki je bilo že od nekdaj navdih za nastanek pesmi,« nadaljuje in doda, da so se povabilu k pripravi in izvedbi nastopa ljudskih pesmi in izštevank odzvali učenke in učenci, učitelji in učiteljice nauka o glasbi, solfeggia, predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice. Pesmarica ima tudi slikovno gradivo, ki so ga ustvarili učenke in učenci. »Zahvaljujem se vsem snovalcem pesmarice in kolegom učiteljem, ki so spremljali učence z inštrumenti. Uporabnikom E-pesmarice želimo obilo užitkov ob poslušanju in učenju ljudskega gradiva,« zaključi ravnateljica.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»