Časopis za pokrajino Posavje
28.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glasbeno popotovanje s kvartetom saksofonov Eternum

Objavljeno: Torek, 03.10.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kvartet saksofonov Eternum, koncert (10)

Kvartet saksofonov Eternum sestavljajo Filip Orlović, Ajda Antolovič, Eva Kotar in Mari Angeles del Valle Casado.

V včerajšnjem zgodnjem ponedeljkovem večeru, ko so sevniško dvorano skoraj do zadnjega kotička napolnili obiskovalke in obiskovalci, so v prostoru zvonko zazvenele skladbe, ki jih je iz svojih inštrumentov izvabljal kvartet saksofonov pod skupnim imenom Eternum.

KVARTET SAKSOFONOV ETERNUM

Eva Kotar, saksofonistka (1)

Sevniška saksofonistka Eva Kotar

Kvartet saksofonov Eternum, ki je bil ustanovljen leta 2017 v nemškem Kölnu, sestavljata slovenski članici Eva Kotar in Ajda Antolovič, Filip Orlović iz Srbije in Mari Angeles del Valle Casado iz Španije. Omenjeni so študirali na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu pri svetovno priznanem profesorju klasičnega saksofona Danielu Gauthierju, komorno glasbo pa pri Georgu Klütschu (nekdanjem solo fagotistu Bambergskih simfonikov) ter Han-An Liu (dolgoletni solo harfistki Münchenskih simfonikov) pod taktirko legendarnega dirigenta Sergiuja Celibidacheja.

Kvartet, ki nastopa po večjih koncertnih odrih širom Nemčije, se je z veseljem in ponosom predstavil tudi v Evini »domači Sevnici«, zato je bilo med obiskovalkami in obiskovalci tudi veliko njenih sorodnikov ter prijateljic in prijateljev (celo iz Dalmacije).

PESTRO IN ŽIVAHNO GLASBENO POPOTOVANJE

Eva + Nena

Eva v družbi matere in družinskega prijatelja z otoka Brač.

Ponedeljkovo glasbeno popotovanje, stkano iz bogatega glasbenega izbora skladb, ki so nastale na različnih koncih naše zemeljske poloble, je bil prijeten zaključek prvega delovnega dne v prvem tednu letošnjega oktobra in »pobožal« je tudi uvodni pozdrav povezovalke koncerta Tanje Mikolič, ki je uporabila besede angleškega dramatika Williama Shakespeara: »Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca.«

Kvartet Eternum je sevniški koncertni večer otvoril s skladbo temperamentnega španskega plesa La vida breve (Kratko življenje) skladatelja Manuela de Falla, ki jo je napisal v začetku 20. stoletja za svojo istoimensko opero. V nadaljevanju je zazvenela skladba češkega skladatelja Antonína Dvoráka, nato je sledila »selitev« v Grčijo, v domovini skladateljice Konstantie Gourzije. Ta je napisala izvirno avtorsko skladbo Voyager 1 (navdih zanjo je vesoljska sonda Voyager 1, ki je bila v vesolje izstreljena leta 1977 in še dandanes leti v medzvezdnem prostoru), ki je sestavljena iz sedmih delov, a se igrajo kot eno. Skladba, posebej napisana za kvartet saksofonov Eternum, je prejela prestižno nagrado »Opus Klassik 2023«. V sklopu suite Ciudades (Španska mesta) so štirje saksofoni zazveneli z nemško-entropijskim navdihom v dveh stavkih: Köln in Addis Abeba iz originalnega dela za saksofonistični kvartet nizozemskega skladatelja Willema van Merwijka (z umetniškim imenom Guillermo Lago).

Glasbeno popotovanje se je nato z evropskega prizorišča selilo na južnoameriško celino, kjer osrednjo vlogo prevzema argentinski tango – vanj so popeljali trije glasbeni stavki svetovno znanega skladatelja tanga Astorja Piazzolle, ki je v prvem stavku zaobjel miline poln in živahen tango, v drugem bolj muzikalen in romantično obarvan družabni ples, v tretjem pa izpostavil skorajda revolucionarne spremembe v nekaterih izvirnih oblikah tanga. In kako je zazvenel kvartet saksofonov v ritmih argentinskega tanga? Odlično. In takšna je bila tudi zadnja skladba virtuozinj in virtuoza na saksofonih, v mojstrski različici tanga francoskega skladatelja Thierrya Escaicha v skladbi Tango virtuoso.

V glasbenem dodatku je kvartet saksofonov Eternum, v katerem igra tudi Sevničanka Eva Kotar, presenetil in navdušil s skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje ter dokazal, da za glasbo ni meja – z njo doživimo in občutimo vse celine sveta ali pa poletimo v vesolje.

ALBUM »VOYAGER«

Mednarodni kvartet Eternum skrbno izbrano glasbeno bogastvo predstavlja tudi na svojem prvem albumu, ki so ga poimenovali »Voyager«. Album sestoji iz orkestralnih del Johannesa Christiana Bacha v aranžmaju za saksofonski kvartet, delo ruskega skladatelja Alexandra Glazunova in skladbe mlade španske skladateljice Helene Cánovas i Parés. Na albumu, ki je izšel v letošnjem letu, je tudi skladba Voyager 1.

Mlade saksofonistke in saksofonist, povezani v kvartet saksofonov Eternum, želijo s skladbami, ki sežejo do srca, osvojiti evropski glasbeni prostor in zagotovo jim bo uspelo.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»