Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gledališka predstava Roza davek

Objavljeno: Sobota, 11.01.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Pijana scena Roza Davek

Gledališka skupina Razbor pod odrom se predstavlja z novo, družbeno angažirano predstavo Roza davek.

Tik pred iztekom starega leta je starejša gledališka skupina Razbor pod odrom postavila na oder avtorsko predstavo s pomenljivim naslovom Roza davek, v kateri pet žensk na humoren način kroji življenje druga drugi.

Roza davek ni dejanski davek, gre za višjo začetno ceno. Besedna zveza roza davek ali »pink tax« označuje ženske dobrine, ki so v povprečju plačane več za enak produkt ali storitev, pa ne zato, ker bi ženske kupovale večje količine, ampak zato, ker so produkti, namenjeni ženskam, dražji. Poenostavljeno, če je embalaža roza, je dražja. Postavlja se vprašanje, ali resnično obstajajo roza davki, ki obdavčujejo posebej ženske? Če ti torej ni pomembno ali je britvica roza, modre ali katere druge barve, kupi cenejšo različico. Postfeminizem? Ne. Realizem v vsej svoji obliki ženske z neobritimi nogami, dnevnimi padci v alkoholno omamo pod težo življenja, norostjo in pehanjem za preživetjem na eni strani ter hlepenjem po časti na drugi strani, ženskih kvotah in družbeni sprejetosti. In še, če bi se radi videli, kako sami gledate na ta svet in navsezadnje, kako ste videti v ogledalu, poglejte Roza davek v eni izmed ponovitev v domu krajanov na Razborju pod Lisco.

Sama zgodba je preprosta – arhitektka Jelka bi želela pridobiti projekt obnove stanovanja, v katerem živijo tri že zdavnaj odrasle ženske. Stanovalke za načrte izvedo iz medijev in skušajo navezati kontakt z novinarko Tamaro, ki pa jih želi izkoristiti za svojo zgodbo in čim višjo naklado pri najbolj branem slovenskem časopisu.

MMJP, foto: J. Š.


 
« Nazaj na seznam