Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gledališka premiera: Izpoved mazohista

Objavljeno: Torek, 19.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Premiera Mazohist v Vrhovem (17)

Glavni vlogi v enourni gledališki predstavi sta odigrala Urška Klajn kot zapeljiv Satir in Žiga Medvešek kot mazohist.

Preteklo soboto je v Prosvetnem domu Vrhovo gledališka skupina Žaba gleda&išče premierno predstavila na domačih odrskih deskah novo zgodbo. Gledališka predstava ima zgovoren naslov – Izpoved mazohista.

Osrednji lik v predstavi je Gospod M., ki uživa v psihičnem in fizičnem trpljenju samega sebe. Ob njem hodi nekakšen sodobni Satir v najrazličnejših zapeljivih preoblekah: v podobi mučnih ljubezenskih odnosov, spoštovanju vsemogočnih avtoritet, krutega izkoriščanja delovne sile itd. »To je bilo veselje! Do izčrpanosti sem delal. Samo ... včasih sem imel občutek, da sem si preveč naložil. Pet služb. Nisem več spal. Ni bilo časa. In tako tudi sanj ni bilo ... In enostavno sem si podaljšal dan na 48 ur. Tako preprosto je bilo to,« pripoveduje, sedeč za šivalnim strojem Gospod M. in približa se mu zapeljivi Satir, ki ga spodbuja v njegovem mazohizmu. V želji po sreči prosi za še več trpljenja, a ne samo zase, temveč tudi za druge. »Če hočeš biti srečen v svetu, kakršen je, moraš spremenit svet! Prikrojiti si ga moraš po svoje! Sistematično. Korak za korakom,« se zadovoljno nasmeji »mazohist«. Na koncu, ko dobi vse, kar si želi, ugotovi, da ni srečen ...

V osrednja gledališka lika sta se odlično vživela Urška Klajn in Žiga Medvešek, režiserke niti so bile v rokah Katarine Klajn in asistentke režije Ane Marije Lednik, za vizualno podobo je poskrbel Simon Bregar in za glasbeno spremljavo Matija Marion. Slednji je izbral variacije na pesem We shall overcome. Gre za gospel, ki je postal himna različnih gibanj za človekove pravice. Ustvarjalce nove gledališke predstave, ki jo bo mogoče videti tudi v nekaterih drugih slovenskih krajih, je občinstvo nagradilo  z močnim aplavzom.

S. R., foto: M. Klajn, S. Radi
« Nazaj na seznam
»