Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Globoko je po dvoletnem premoru spet pelo

Objavljeno: Sobota, 18.06.2022    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSC_0665

Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Globoko pod vodstvom Tjaše Kramar

24. maja 2022 se je po dvoletnem premoru zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb v Prosvetnem domu Globoko končno odvila tradicionalna zborovska prireditev Globoko poje. S prireditvijo že vrsto let negujejo zborovsko petje in s tem ohranjajo bogato pevsko tradicijo v kraju.

Nataša Plevnik je s svojim poetično navdahnjenim povezovalnim programom napovedala osem zasedb, ki so se predstavile občinstvu. V okviru šole so se predstavile štiri zasedbe, ki so delovale v letošnjem šolskem letu. Najmlajše nastopajoče Sončke iz vrtca je vodila Mateja Kalin. Za njimi se je ob vodenju in kitarski spremljavi Melite Ogorelc predstavil mlajši otroški pevski zbor. Zaradi letošnjih mini Zborovskih BUM-ov po Sloveniji sta se otroški in mladinski pevski zbor predstavila s skupnim petjem pod vodstvom Tjaše Kramar. Kot zadnja zasedba, ki deluje pod okriljem osnovne šole, se je predstavila vokalna skupina učiteljic in vzgojiteljic, ki jih umetniško vodi Tjaša Kramar.
DSC_0676

Lovski pevski zbor Globoko z zborovodkinjo Milevo Kralj Buzeti bo še v tem letu obeležil 50 let delovanja.


V drugem delu programa so nastopili štirje v kraju delujoči vokalni sestavi. Prvi so pod umetniškim vodstvom Franca Keneta nastopili Pevci iz Globokega, ki s svojim delovanjem ohranjajo avtentičnost načina petja, značilnega za te kraje, in ohranjajo bogato zakladnico ljudskih pesmi, ki bi bile sicer že pozabljene. Sledil je Lovski pevski zbor Globoko z zborovodkinjo Milevo Kralj Buzeti. Še v letošnjem letu bodo z letnim koncertom obeležili 50-letnico delovanja. Zasedbi se je pridružil ženski del zbora in zazvenel je Mešani pevski zbor Globoko v rokah Mileve Kralj Buzeti. Koncert je sklenila Vokalna skupina Barbara, ki jo vodi Tjaša Kramar.

Dvorano je napolnilo veliko število obiskovalcev. Po dveh letih zborovske tišine v kraju so z veseljem prisluhnili ubrani zborovski pesmi.

T. K., foto: arhiv šole in D. L.
« Nazaj na seznam
»