Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gnezdo praznine

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Gnezdo praznine V Lekos Galeriji Ana Sevnica je 11. junija potekala otvoritev razstave Gnezdo praznine sevniškega umetnika Rudija Stoparja, ki je na eni izmed premnogih samostojnih razstav (imel jih je že preko 100) dejal: "Vse, kar ustvarjam, ustvarjam za ljudi." Na tokratni razstavi se je eden najbolj prepoznavnih posavskih umetnikov, ki je v preteklem mesecu praznoval 70. rojstni dan, predstavil s svojimi likovnimi in kiparskimi deli.

»Prihaja trenutek prihodnosti, ko človek boža preteklost,« so bile uvodne besede umetnika v kratkem in sproščenem pogovoru z lastnico galerije Bredo Drenek Sotošek, s katero sta skušala predstaviti njegovo ustvarjalno življenjsko pot. Le-ta se je začela v Boštanju, v majhnem kraju na desnem bregu Save, ki mu je posvetil nekaj svojih haiku pesmi, eno pa je celo uglasbil Slavko Mihelčič in so mu jo na otvoritvi zapeli Boštanjski fantje, »njegovi fantje«. V sproščenem pogovoru je nato obudil tudi spomin na Sevnico 144, na čas, ko je bila Sevnica ena velika vas in so se vsi med seboj poznali, ko je imel vsakdo svoje ime in priimek - danes tega žal ni več, še za soseda mnogokrat ne vemo, kdo je. Del spominov na osnovnošolska leta je pomagala obuditi Rudijeva učiteljica iz 3. razreda Zinka Gabrič, ki je dejala: »Še vedno ga vidim kot majhnega fanta, ki je zrasel v velikega moža.« Za umetniško ustvarjanje, s katerim odpira lepšo stran življenja, se je Rudiju Stoparju zahvalil tudi župan Srečko Ocvirk.

S posebno gledališko točko je v vlogi Franceta Prešerna vnesel v zelo bogat kulturni večer še dodaten nemir Sinjo Jezernik, član gledališke skupine Društva Trg, društva, ki ga je pomagal skupaj s Hildo Lipovšek in Bredo Drenek Sotošek ustanoviti Stopar .

Zanimiv, svojevrsten, s posebno toplino, z nežnostjo, z lahkostnostjo in z notranjim mirom napolnjen uvodni kulturni program z gongi sta oblikovala zakonski par Stopar z Drnovega pri Krškem, akademsko izobražena glasbenica Karolina in krajinski arhitekt Roman - sin in snaha umetnika Stoparja.

S.R., foto: L.M.

« Nazaj na seznam