Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gostovanje razstave Obrazi ekspresionizma na Češkem

Objavljeno: Sreda, 12.06.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
3 GASK Kutna gora, stalna razstava

Stalna razstava v galeriji GASK (foto: arhiv GASK)

V soboto, 15. junija, bo Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v muzeju GASK v Kutni Gori na Češkem odprla razstavo Obrazi ekspresionizma, ki je bila lani na ogled v Kostanjevici na Krki, ob gostovanju na Češkem pa so izbor del nadgradili z reprezentativnimi deli iz dveh največjih zakladnic češke likovne umetnosti, praške Narodne galerije in brnske Moravske galerije. 

Češka galerija moderne in sodobne umetnosti tako drugič sodeluje z Galerijo Božidar Jakac in projektom, ki so ga v Kostanjevici na Krki pripravili v lanskem letu. Za mednarodno razstavo, ki je izpostavila ekspresionizem kot izjemno raznotero in za slovensko umetnost konstitutivno gibanje, je skupina sodelavcev iz Galerije Božidar Jakac letos prejela Valvasorjevo nagrado za enkratni dosežek v muzejstvu.
2 GASK, park ob kompleksu nekdanjega jezuitskega kolegija

Galerija GASK – park ob kompleksu galerije (foto: arhiv GASK)Že razstava v prostorih nekdanjega kostanjeviškega samostana je skupaj s spremljajočimi dogodki in monografijo pomenila prelomnico. Opozorila je na pomen gibanja v razvoju slovenske moderne umetnosti, prikazala barvito pahljačo te usmeritve in najboljša dela naših umetnikov, kot so France in Tone Kralj, Nande Vidmar in drugi. Razstava je hkrati izpostavila navezanost Slovencev na srednjeevropski prostor, na kultne nemške avtorje ekspresionizma in na Prago kot najpomembnejši študijski center slovenskih ekspresionistov.
1 GASK Kutna Hora

Galerija GASK v stavbi nekdanjega jezuitskega kolegija, ob znameniti gotski cerkvi sv. Barbare (foto: arhiv GASK)

Teme, ideje in dileme, ki so bile značilne za to krizno obdobje in duhovno izpraznjenost v času prve svetovne vojne, so še dandanes aktualne in se transformirajo skozi sodobno umetniško refleksijo.

Kostanjeviška postavitev bo v Kutni Hori nadgrajena z reprezentativnimi deli iz dveh največjih zakladnic češke likovne umetnosti: praške Narodne galerije in brnske Moravske galerije. S tem bodo še bolj nazorno prikazana markantna imena češkega ekspresionizma. Z gostujočim projektom se slovenska likovna moderna samozavestno vpisuje na evropski zemljevid. Na razstavi, ki jo bo otvoril slovenski veleposlanik na Češkem Leon Marc, bodo izpostavljena predvsem slovenska dela.
4. Razstava Obrazi ekspresionizma, foto Tomaž Grdin

Razstava Obrazi ekspresionizma v Galeriji Božidar Jakac leta 2018 (foto: Tomaž Grdin)

Ta poleg Galerije Božidar Jakac prihajajo iz Moderne galerije v Ljubljani, Umetnostne galerije Maribor, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Pilonove galerije v Ajdovščini ter iz zasebnih zbirk. Kustosinja osvežene postavitve v GASK-u je Adriana Primusová. Od spremljajočih dogodkov bo med drugim dan pred zaključkom razstave, v soboto,  14. septembra, potekala diskusija, na kateri bodo sodelovali avtorji GASK-ovega razstavnega kataloga: Janina Dahlmanns, Marie Rakušanova in Robert Simonišek.
5 Razstava Obrazi ekspresionizma, foto Tomaž Grdin

Kutna Gora je mesto v osrednječeškem okraju, od Prage oddaljeno približno 75 kilometrov v smeri proti vzhodu. Staro mestno jedro je od leta 1995 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Galerija GASK domuje v obsežnem galerijsko-muzejskem kompleksu, stavbi nekdanjega jezuitskega kolegija, ki je bila pred desetletjem prenovljena z evropskimi sredstvi, in ima odlično lokacijo ob znameniti gotski cerkvi sv. Barbare. Je izjemno privlačna točka tako za zahtevnejše ljubitelje umetnosti kot mimoidoče turiste. Poleg stalne postavitve in več razstavišč za občasne razstave, kavarne in muzejske trgovine je v muzeju obsežen del namenjen prostorom za različne pedagoške aktivnosti ter bivalnim prostorom za gostujoče umetnike. Zaradi inovativnih rešitev je prenova muzejskega kompleksa v Kutni Gori lahko vzor marsikateremu slovenskemu objektu kulturne dediščine, ki ga je potrebno modernizirati in prilagoditi sodobnim življenjskim potrebam.

Razstava bo na ogled do 15. septembra 2019.

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam
»