Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Grafična razstava z barvnimi kombinacijami

Objavljeno: Petek, 15.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DLB grafikađ (12)

Brežiške grafičarke na odprtju razstave

Članice Društva likovnikov Brežice-slikarska sekcija so se v torek, 12. novembra, v avli brežiškega Mladinskega centra predstavile z grafično razstavo in jo poimenovale »Barvne kombinacije«, na ogled pa bo do 12. decembra.

Grafika je izjemno široko področje, ki vključuje najrazličnejše plasti in možne oblike proučevanja in danes šteje za posebno zvrst umetniškega izražanja. To so avtorice Kristina Bevc, Tanja Kržan, Tatjana Pintar Radanovič in Alenka Venišnik (mentorica, likovna pedagoginja) spoznale na jesenski grafični delavnici konec oktobra v OŠ Bizeljsko. Na delavnici je udeleženke navdušila predvsem tehnika in barva.
DLB grafikađ (11)

Harmonikar Lovro Zagmajster

Ker tehniko linoreza (grafična tehnika visokega tiska, ki se je razvila iz lesoreza) že bolje obvladajo – tako mentorica Venišnikova –, so se lotile večbarvnega tiska samo z eno matrico (ploščo linoleja), kjer so podobo najprej vrezale v ploščo. Nato sledijo tiski barv. Ker ima vsaka barva svojo moč, intenziteto in svetlobo, so jih kombinacije prijetno presenetile tako s svojo harmonijo kot kontrasti. Kljub temu da je motiv enak, spreminja pa se samo barva, vsak odtis pove svojo zgodbo, ki ima vse likovne prvine, kompozicijo in dinamiko.

Kot je dejala Venišnikova, je tokratna razstava skupek njihovega dela, ustvarjalnega druženja in tudi vrednotenja. Kar so potrdili ob otvoritvi tudi prisotni kolegi slikarji, ki so ustvarjalki Venišnikovo in Bevčevo podprli na skupnem fotografskem posnetku, Kržanova in Pintar Radanovičeva sta bili zaradi obveznosti odsotni. Podprl pa jih je tudi mladi harmonikar Lovro Zagmajster, učenec OŠ Bizeljsko in GŠ Brežice.

N. J. S.
 
« Nazaj na seznam