Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Herman Lisjak v Kozjanskem parku

Objavljeno: Četrtek, 21.05.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Herman Lisjak v Kozjanskem parku, foto Mojca Valenčak (3)
V Kozjanskem parku tudi v letošnjem letu nismo pozabili na družine in predvsem mlajše obiskovalce, zato nas je že četrto leto zapored obiskal Herman Lisjak.

V galerijskih prostorih gradu Podsreda smo v času epidemije COVID-19 postavili na ogled razstavo »HERMAN LISJAK V KOZJANSKEM PARKU«, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje/Otroškim muzejem Hermanov brlog, ki v tem letu praznuje 25 let.
 
Herman Lisjak v Kozjanskem parku, foto Mojca Valenčak (4)
Na razstavi so na ogled izbrane vsebine razstav »Zemlja pleše« in »Herman Lisjak vódi po vôdi«, razstavo smo dopolnili tudi z izjemnimi vsebinami Kozjanskega parka: geološke značilnosti in skalni osamelci ter travniški sadovnjak in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku. Vsebine so namenjene spoznavanju našega okolja, pomenu njegovega varovanja in trajnostnega razvoja.
 
Razstava je razdeljena na štiri sklope:
Herman Lisjak v Kozjanskem parku, foto Mojca Valenčak (5)

1. ŽIVIMO NA ZEMLJI (Zemljina osebna izkaznica, zgradba Zemlje, rotacija/dan in noč, revolucija/letni časi, kraljestvo živih bitij, prsti, bogastva Zemlje, potres, vulkan, celine in njihove značilnosti ter geološke značilnosti in skalni osamelci v Kozjanskem parku …)

2. GREMO V VESOLJE (planeti našega Osončja z osnovnimi značilnostmi, vesoljska tehtnica in raketa s Hermanom Lisjakom …) 

3. BOGASTVO RAZLIČNOSTI SLOVENIJE (značilnosti slovenskih pokrajin, življenjska okolja, ekologija in mali koraki za skupni dom ter travniški sadovnjaki in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku …) 
Herman Lisjak v Kozjanskem parku, foto Mojca Valenčak (1)

4. HERMAN LISJAK VÓDI PO VÔDI (Vsebine razstave se navezujejo na razmerja vode s človekom, naravo in družbo.  Vodo osvetli tako globalno kot lokalno. Razstava opozarja na univerzalno problematiko sodobnega sveta, hkrati pa spodbuja k odgovornejšemu ravnanju z vodo.) 

Celotna razstava je zasnovana interaktivno in z vrsto didaktičnih nalog, zvokov, filmov in iger. Mlade raziskovalce pa spodbuja: Raziskujte, preizkušajte in se učite! NOVA ZNANJA PA PRENESITE V SVOJA ŽIVLJENJA IN V NARAVO.     

Razstava je primerna za vrtčevsko, osnovnošolsko in srednješolsko mladino ter tudi za odrasle. Sestavni del razstave so didaktični katalog,  katalog v brajici za slepe, slabovidnim so namenjena povečevalna stekla. Vsebine so na voljo tudi angleško govorečim obiskovalcem.  

V Kozjanskem parku bomo po predhodni najavi zagotavljali vodstva po razstavi ter v času trajanja razstave izvedli več ustvarjalnic z obiskom Hermana Lisjaka. Razstava bo na ogled od junija 2022.
 
V nedeljo 24. maja, bomo tudi v Kozjanskem parku obeležili Evropski dan parkov. Letošnji slogan je »V PARKE PO ZDRAVJE« in s Hermanom Lisjakom se bomo virtualno sprehodili po razstavi »Herman Lisjak v Kozjanskem parku« na spletni strani www.kozjanski-park.si in na družbenih omrežjih (FB): Kozjanski park in Grad Podsreda. Lahko pa nas tudi obiščete, grad Podsreda je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 17. uro.

Vir: Kozjanski park, foto: Mojca Valenčak
 
« Nazaj na seznam