Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ikone v kapeli sv. Nikolaja

Objavljeno: Nedelja, 08.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ikone, razstava Hardija (70)

Članice in člani TD Boštanj ob Savi so povabili na odprtje razstave v kapelo sv. Nikolaja na Apneniku ikonopisca Mihajla Jozafata Hardija.

V lično obnovljeni kapeli sv. Nikolaja na Apneniku pri Boštanju, ki jo je pred leti pred dokončnim propadom rešil lastnik Vinko Golčar, je sinoči potekalo odprtje razstave ikon grškokatoliškega duhovnika, očeta Mihajla Jozafata Hardija, ki živi in dela v Metliki, kjer je tudi župnik grškokatoliške župnije sv. Cirila in Metoda.

O razstavljenih ikonah ter zanimivem gostu je spregovoril akademski kipar in restavrator ter magister umetnosti Ljubomir Zidar iz Ivančne Gorice, ki je med drugim povedal, da se je oče Mihajlo Jozafat Hardi rodil leta 1948 družini Rusinov na območju Vojvodine v Srbiji. V grškokatoliškega duhovnika je bil posvečen leta 1974, od leta 1992 pa deluje v Metliki, v tamkajšnji grkokatoliški skupnosti. Ima dve hčerki in štiri vnukinje. Večino svojega prostega časa namenja izdelavi ikon – posebnim prenosnim tabelnim slikam z mnogimi simbolnimi pomeni.

IZDELOVANJE IKON JE MEDITACIJA

Ikone, razstava Hardija (62)

Grškokatoliški duhovnik Mihajlo Jozafat Hardi se ukvarja s pisanjem ikon 40 let.

»Ikone se ne rišejo, pač pa pišejo, so kot zgodba nekega življenja,« predstavi značilnosti svojega dela avtor, ki se je s pisanjem ikon začel ukvarjati leta 1979. »Ikonopisci se, preden se lotimo dela, nanjo pripravimo. Molimo, meditiramo, se postimo, beremo teologijo, razmišljamo. Vsekakor gre za obsežno duhovno pripravo, da nastane nekaj lepega. To ni obrt, to ni samo umetnost, to je učlovečena božja beseda, ki daje upanje, ki daje svetlobo. Zahtevana je izjemna vztrajnost, potrpežljivost, bližnjic ni. Z ikono se ne rojeva slika, pač pa prisotnost. Vsak človek je podoba, je ikona, ki izžareva ne le odrešeno božje, pač pa tudi človeško nebogljeno. In Bog nas na naši poti blagoslavlja, da bi bili zaznamovani z močjo njegovega duha,« pojasnjuje Hardi, ki je imel številne razstave tako v Sloveniji kot tudi v tujini, poleg tega pa ikonopisje še poučuje. A to ni njegovo edino veselje – ukvarja se še s pisanjem poezije in proze, riše pa tudi akvarele.

Turistično društvo Boštanj ob Savi, ki je pripravilo odprtje razstave, ki je na ogled do 7. januarja po predhodni najavi na tel. št. predsednika društva Aleša Germovška (031 655 936), namerava v novem letu pripraviti v nekdanji kapeli več prireditev ter z njimi popestriti kulturno dogajanje v kraju in še širše.

S. R.
« Nazaj na seznam