Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Imaginarnost v času in prostoru Mojce Barbič

Objavljeno: Torek, 03.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
PMB-Mojca Barbič (8)

Avtorico sta na odprtju zastopala hčerka Tadeja Planinc in vnuk Gal.

V sodelovanju ob 70-letnici Posavskega muzeja Brežice je v muzeju v ponedeljek, 25. novembra, v Malem avditoriju potekalo odprtje samostojne kiparske razstave Mojce Barbič, ki je razstavi dala naslov Imaginarnost v času in prostoru.

Uvodoma je v pozdravu direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj obiskovalce seznanila, da so z avtorico razstave Barbičevo (avtorica se zaradi objektivnih razlogov odprtja ni udeležila) sodelovali že v preteklosti, ko je v zastavljene projekte vključila osnovnošolsko mladino, pri svojem delu pa je prav tako uspešno sodelovala z akademskim restavratorjem Alešem Venetom in drugimi zaposlenimi v muzeju.
PMB-Mojca Barbič (3)
Odprtje razstave pa se ne nazadnje veže še na muzejsko razstavo »Štirje elementi«, v kateri so povezani  vsi štiri zemeljski elementi – voda, ogenj, zemlja, zrak –, ki so ključnega pomena za nastanek razstave.

Nato je Černelič Krošljeva seznanila z bistvom razstave, ki jo je Barbičeva opisala z besedami: "Skozi dialog različnih materialov vstopamo v polje imaginarnih (namišljenih) svetov ustvarjanja. Mističnost terakote, ki se svobodno giblje skozi čas in prostor in naravni cikli prihajanja in odhajanja svetlobe, omogočajo tankočutno zaznavanje dogodkov in misli skozi konveksno konkavne forme pra-materije. Zgradba kompozicije se tesno prepleta s čutnim zaznavanjem ter osebnim pogledom na dogodke tukaj in sedaj. Forme tako delujejo navzven iracionalno, skrivnostno. Pra-spomin materije nam s svojo modrostjo osvetljuje dogodke sedanjosti v neki novi subtilni zaznavi. Nenehna prisotnost svetlobe v abstrahiranih formah nas navdihuje z optimizmom sobivanja.«

Avtorico Mojco Barbič so v odsotnosti  verodostojno zastopali hčerka Tadeja Planinc, vnuk Gal in mama Olga Barbič.

N. J. S.
 
« Nazaj na seznam