Časopis za pokrajino Posavje
13.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Irena Ameršek bo svojo prvo basen tudi ilustrirala

Objavljeno: Sreda, 10.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Irena Ameršek bo svojo prvo basen tudi ilustrirala

Irena Ameršek ob ilustracijah za svojo prvo knjigo.

Sevničanka Irena Ameršek, vodja kulturne sekcije Dotik, ki deluje pod okriljem društva KNOF, se ljubiteljsko že vrsto let ukvarja s slikarstvom. Za sabo ima kar nekaj odmevnih samostojnih razstav, ki jim bo v letošnjem letu dodala še svojo prvo knjigo z lastnimi ilustracijami.

»Ideja, da bi napisala basen in jo sama ilustrirala, je v meni zorela že nekaj časa. Razmišljala sem o vsebini in odločila sem se, da bo imela osrednjo vlogo v pripovedi lisica. Domišljijska zgodba je postavljena v sodoben čas, v katerem si je potrebno vzeti čas tudi za sprostitev v naravi. Ob razvijanju zgodbe so nastajale tudi ilustracije, ki mnogokrat lahko povedo več kot besede. Pri ustvarjanju sem se pogosto ozrla k svoji psički Zoji in upodobila sem tudi njo,« pripoveduje Irena, ki je našla v umetniškem ustvarjanju mnogo možnosti za razvijanje talenta, ki se mu je začela intenzivneje posvečati pred osmimi leti, ko je izgubila redno zaposlitev.

Nastajajoča basen s preprostim naslovom Zgodba o lisici je namenjena otrokom in vsem, ki imajo radi naravo, živali in pravljice. Prva predstavitev knjige, ki bo izšla v poletnem času, bo potekala v Knjižnici Sevnica ob občinskem prazniku. »Uživam v nastajanju knjige in veselim se predstavitve. Hvaležna sem tudi vsem, ki mi omogočajo, da uresničujem svojo željo,« še pove pred odhodom v slovensko prestolnico, kjer se je pretekli vikend v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna udeležila dvodnevnega seminarja, poimenovanega Od zgodbe do knjige. Ob tem je sporočila: »To je bila nagrada. Ob pogledu na prostor in ob vonju knjig mi je zastal dih.«

S. R.
« Nazaj na seznam