Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Iz malega raste veliko - pol stoletja slovenskih vrtcev

Objavljeno: Četrtek, 12.10.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
Brezice-razstava-vrtci (7)
Galerija DESSA Arhitekturni center in Občina Brežice s podporo Zavoda RS za šolstvo sta v torek, 10. oktobra, v atriju Poslovnega centra Gasa pripravili otvoritev gostujoče razstave »Iz malega raste veliko - pol stoletja slovenskih vrtcev« s 23 fotografijami slovenskih vrtcev s spremljajočimi besedili.

Razstava odkriva pol stoletja arhitekturnega načrtovanja slovenskih vrtcev. Retrospektivni pregled objektov zajema obdobje od začetka 60. let prejšnjega stoletja, ko so bili v Sloveniji zgrajeni prvi javni vrtci, ter 70. in 80. leta, ko se je s samoprispevki gradila mreža javnih vrtcev. Pregled sodobnih vrtcev zajema obdobje od konca 90. let do danes. Pri tem so se razvijali in oblikovali osnovni standardi in pravilniki o njihovih prostorih.
 
Brezice-razstava-vrtci (3)
S svojo podobo je na otvoritveni dogodek povabil objekt Vrtca Mavrica Brežice, ki je eden od 23 predstavljenih na razstavi. Objekt vrtca na Šolski ulici 5 je bil izbran na arhitekturnem natečaju Občine Brežice in Zbornice za arhitekturo in prostor, na katerega je prispelo kar 64 natečajnih elaboratov. Novi objekt je nadomestil stari montažni vrtec in od leta 2014 zagotovil prostor za dodatnih sedem oddelkov predšolskih otrok, tako da danes zagotavlja delo na eni lokaciji 20 oddelkov. Projekt izgradnje je od prvih korakov predstavljal velik izziv ustanoviteljici Vrtca Mavrica, Občini Brežice. Ob ravnateljici Silviji Komočar, ki pravi, da se v vrtcu še nekoliko privajajo na novo arhitekturo, stari vrtec je imel svojo dušo, današnji pa bo svojo še dobil, je razstavo je odprla vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular. Razstavo sta strokovno pojasnili kustosinji Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik, Vesna Kržan je vodila otvoritev, Tjaša Zupanc in Tjaša Oštir iz PD Imani pa sta s plesom pripravili dinamičen uvod.
 
Razstava bo na ogled do 7. novembra, ko bosta kustosinji zadnji dan razstave ob pol četrti popoldan izvedli voden ogled za vse zainteresirane.
 
N. J. S.   
 
« Nazaj na seznam
»