Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izjemna izvedba treh priredb ljudskih pesmi Maroltovkam prinesla prvo nagrado

Objavljeno: Torek, 19.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Marolt 1

Dekleta iz AFS Marolt iz Ljubljane, ki so združena v skupini Maroltovke

V soboto, 16. novembra 2019, je v dvorani Prosvetnega doma Artiče potekala državna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije Napev – odsev. Izmed desetih skupin, ki so se predstavile v tekmovalnem delu prireditve, so si prvo nagrado prislužila dekleta iz AFS Marolt iz Ljubljane, ki so združena v skupini Maroltovke. Drugo mesto je strokovna žirija prisodila skupini Drumlce, KUD Židan Parazol, Ljubljana, tretje pa skupini Ljudski pevci iz Luč, KUD Tone Mlačnik Luče. Prireditev v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki že desetletja skrbi za razvoj ljubiteljskega poustvarjanja glasbenega izročila, je v Posavje ponovno privabila številne prijatelje ljudskega glasbenega izročila, ki so poskrbeli za izjemno vzdušje in dvorano napolnili do zadnjega kotička.

Zmagovalci

Vodje najboljših treh skupin s posebnimi priznanji

Letošnja revija Napev – odsev je imela prvič tekmovalni značaj, na zaključni večer pa se je po izboru na regijskih revijah uvrstilo deset skupin, ki so se izkazale tako z izborom programa kot z izvedbami na zavidljivem nivoju. Člani strokovne komisije, Klemen Bojanovič, harmonikar, vsestranski glasbenik, pedagog in mentor, Simona Moličnik, magistrica muzikologije in urednica oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi na Radiu Slovenija, ter Mirjam Jelnikar, muzikologinja in glasbena pedagoginja, niso imeli lahkega dela. Na odru so se namreč zvrstile zelo raznovrstne zasedbe, ki prihajajo iz vse Slovenije, zgodbe in motivi za njihovo glasbeno poustvarjanje pa so zelo raznoliki. Prav vsi nastopajoči so prejeli zlata priznanja in zahvalo za sodelovanje na državni reviji, najboljše tri skupine pa še posebna priznanja. Žirijo je najbolj prepričal nastop Maroltovk iz Ljubljane pod vodstvom Jasne Žitnik, ki v skupini tudi poje, v program pa so uvrstile tri pesmi: Djačenje, Čekej, le čakej sonce in Trajnaninanena. Iz prestolnice prihaja tudi drugouvrščena skupina Drumlce, KUD Židan Parazol, ki jo vodi Helena Urbančič, tretje mesto pa je šlo na Štajersko, Ljudskim pevcem iz Luč, ki pod vodstvom Roka Prušnika delujejo v okviru KUD Tone Mlačnik Luče.

Kot je povedal član žirije Klemen Bojanovič, so si Maroltovke prvo mesto prislužile s celovitim programom in nastopom: »Njihov program je bil premišljeno zastavljen, s prihodom na oder skozi dvorano so uporabile tudi prostor, pesmi pa so izbrane smiselno, z neko rdečo nitjo. Njihova tehnična izvedba, intonančna kakovost sta bili dobri, z odlično interpretacijo pa so prepričale tako žirijo kot publiko.« Bojanovič je še poudaril, da nivo poustvarjanja glasbenega izročila z leti raste, s tem pa tudi zanimanje za tovrstno glasbeno udejstvovanje in obisk prireditev, pohvalil pa je tudi prizadevanja JSKD pri ohranjanju glasbenega izročila in trud, da se ga približa tudi mlajši, sodobni publiki.

Za ogrevanje občinstva pred tekmovalnim delom in med čakanjem na rezultate žirije so vzdušje v dvorani še dvignili nastopajoči iz spremljevalnega programa, Fantje Artiški KUD Oton Župančič Artiče ter glasbeno-pripovedovalska skupina Bajate iz Ljubljane. Posebej toplega sprejema so bili deležni domačini, Fantje Artiški, ki so imeli tudi čast, da so zapeli zadnjo pesem večera. Medtem ko je občinstvo nastopajoče spodbujalo in jih nagrajevalo z bučnimi aplavzi, je pred prihodom žirije zavladala popolna tišina, samo razglasitev najboljših pa so pospremili dolg aplavz in navdušeni klici.

Vir: JSKD
Foto: Janez Eržen
« Nazaj na seznam