Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jakčeva galerija bogatejša za 15 Jakčevih portretov

Objavljeno: Ponedeljek, 24.09.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
_DSC9000

Škodič in Milovanović po podpisu pogodbe, v ozadju donirani portreti

Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so v soboto obiskali člani Rotary cluba Ljubljana in s seboj prinesli dragoceno darilo – donacijo 15 portretov članov kluba, ki jih je v 30. letih prejšnjega stoletja naredil Božidar Jakac, tudi sam član kluba.

O predaji portretov, ki so nastali ob različnih srečanjih ljubljanskih rotarijcev, sta se začela dogovarjati že prejšnji direktor kostanjeviške galerije Bojan Božič in prelat dr. Janez Gril, član Rotary cluba Ljubljana, zdaj pa so idejo tudi realizirali. Poleg 15 portretov so kostanjeviški galeriji predali tudi uokvirjene verze oz. poetične dovtipe, ki so si jih izmenjevali člani kluba.
_DSC8998

Občinstvo ob podpisu

V delegaciji ljubljanskega kluba je bilo kar sedem (nekdanjih) predsednikov kluba, je dejal aktualni predsednik Edvard Škodič, ki so vsi prispevali svoj drobec, da so dela Božidarja Jakca prispela iz preteklosti, iz leta 1936, v varstvo kluba, kjer so jih tudi že javno predstavili, zdaj pa v okrilje galerije, ki nosi Jakčevo ime. Nekdanji predsednik ljubljanskih rotarijcev Peter Breznik je strnil nekaj osebnih spominov na Božidarja Jakca, ki ga je spoznal v otroštvu, in pojasnil, kako so portreti pristali v lasti članov kluba. Nato sta Škodič in direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović podpisala pogodbo o donaciji.

»Vsak tak kamenček v mozaiku, ki ga dodajamo v Jakčevo zbirko, kjer že hranimo nekaj tisoč njegovih del, nam pomaga na novo pisati tako njegovo življenjsko pot kot njegov opus,« je ob tem povedal Milovanović in dodal, da bodo podarjene portrete postopoma vključili v stalno zbirko Jakčevih del in jih nato ciklično menjali ob prenovah. »Z donacijami in načrtnimi odkupi, ki jih izvajamo za vse naše zbirke, so pomemben segment, da so te zbirke še močnejše, vemo pa, da so te zbirke nacionalnega pomena,« je še poudaril direktor in kot zanimivost dodal mnenje kolegice iz praške univerze, da ne pozna druge države v Evropi, ki bi imela zunaj prestolnice tako močno zbirko, kot je v kostanjeviški galeriji.

P. P.
 
« Nazaj na seznam