Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Janez Kerin postal predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije

Objavljeno: Četrtek, 25.06.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Janez Kerin-fotografija

Janez Kerin je eden izmed ustanoviteljev Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, ki bo v prihodnjem letu praznovalo 20 let delovanja.

V torek, 23. junija, je v dvorani Kulturnega doma Črnuče potekala 3. seja konference Zveze kulturnih društev Slovenije v mandatu 2017-2022. Med drugim so potekale tudi volitve novega predsednika zveze. Kandidata sta bila dr. Inge Breznik iz Maribora in Janez Kerin iz Leskovca pri Krškem.

Za novega predsednika zveze do konca mandata 2022 je bil izvoljen Janez Kerin. 53-letnega magistra prava in managamenta nepremičnin ter predsednika Kulturnega društva Leskovec pri Krškem je za mesto predsednika predlagala Zveza kulturnih društev (ZKD) Krško ob podpori ZKD Brežice in ZKD Sevnica.

Ljubiteljska kultura iz Posavja je tako dobila svojega predstavnika na najvišjem nivoju v Sloveniji. ZKD Slovenije trenutno združuje 59 območnih in področnih zvez kulturnih društev, v katere so včlanjena ljubiteljska kulturna društva, ki delujejo na različnih področjih kulture in umetnosti – zborovstvo, instrumentalna glasba, likovna umetnost, gledališče in lutke, literatura, film in video, multimedijska dejavnost, sodobni ples, folklora. Je naslednica Zveze kulturnih organizacij Slovenije in pred njo stoletne tradicije povezovanja kulturnih društev na nacionalni ravni, ki sega v čas kulturnega prebujanja slovenstva. Janez Kerin je udeležence prepričal s svojim predlogom razvoja zveze in tem, da je že do sedaj, kot član predsedstva zveze deloval umirjeno in povezovalno. Kot novoizvoljeni predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije si bo prizadeval pridobiti na ministrstvu za kulturo sogovornika, s katerim bi dala ljubiteljski kulturi dodaten pomen in priznanje z zakonom o ljubiteljski kulturi. »Področje, ki ga pokriva ljubiteljska kultura, je tako veliko, kakovostno in količinsko, da potrebuje svoj zakon,« je prepričan.

Novemu predsedniku želimo uspešno delo na nacionalnem nivoju.

Uroš Brezovšek, predsednik ZKD Krško
« Nazaj na seznam