Časopis za pokrajino Posavje
20.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Janko Petrovec iz Rima v Kostanjevico

Objavljeno: Petek, 11.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kostanjevica-knjižnica-Žolnir-Janko Petrovec (19)

Alenka Žugič Jakovina in Janko Petrovec

Kostanjeviška enota Valvasorjeve knjižnice Krško je v četrtek zvečer v gostilni Žolnir gostila Janka Petrovca, ki ga večina pozna s televizijskih in radijskih poročil kot dopisnika iz Rima.

Kot je povedala vodja kostanjeviške knjižnice in voditeljica pogovornih večerov Alenka Žugič Jakovina, je bil to prvi dogodek knjižnice po 6. marcu, ko so pripravili večer ženskih zgodb. Janka Petrovca je predstavila kot 'človeka številnih talentov in poklicev' – poznamo ga namreč kot prevajalca iz italijanščine, kot gledališkega igralca in dobitnika Borštnikove nagrade, kot nagrajenega novinarja in dolgoletnega sodelavca RTV Slovenija. Od leta 2016 je dopisnik iz Rima.
Kostanjevica-knjižnica-Žolnir-Janko Petrovec (8)

Prizorišče je bilo urejeno v skladu s priporočili NIJZ.


 
Dnevniški zapisi, zbrani v knjigi

Poleti je pri novomeški založbi Goga izšla njegova prva knjiga Karantena. Rim., v kateri so zbrani dnevniški zapisi iz prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi, ki so nastajali od 20. februarja do 31. maja, lahko pa jih beremo kot kroniko nekega posebnega časa, v katerem se je, kot pravi Petrovec, 'znašel sredi zgodovine'. Povedal je, da je knjiga nastala bolj kot ne po naključju, saj v času širjenja epidemije v Italiji ni uspel odgovarjati na številna vprašanja, ki jih je prejemal, zato je začel objavljati daljše zapise na Facebooku. Ker je dobil številne pozive, naj jih strne v knjigo, se je res odločil zanjo, a se zaradi tega še nima za pisatelja.
 
Žugič Jakovinova je med drugim izpostavila odlomek iz knjige, v katerem Petrovec pravi, da nima niti ne želi imeti izdelanega mnenja o vsaki stvari. »Zakaj za vraga je treba imeti mnenje o tem, kaj je prav? Zakaj bi koga zanimalo, kaj jaz mislim o nogometu ali Borutu Pahorju, na primer?« je ponazoril. Takšna zadržanost se mu zdi v današnjih časih nujno potrebna, če želimo ohraniti medsebojno spoštovanje in razumništvo, saj so 'besne razprave' na socialnih omrežjih in forumih po njegovem mnenju regresija.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte