Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jerca s samostojno razstavo obeležuje okrogel jubilej

Objavljeno: Nedelja, 06.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Jerca Santej, Arteist, foto L.M.2

Slikarka Jerca Šantej je imela prvo slikarsko razstavo pred tremi desetletji v domačem kraju, na sevniškem gradu.

Sevniška slikarka Jerca Šantej, ki je svojo strast do umetnosti odkrivala že v otroških letih, se je s prvo samostojno razstavo predstavila pred tridesetimi leti v galeriji na sevniškem gradu, kjer se ob jubileju ponovno predstavlja, a ne samo s slikami, pač pa tudi z zanimivimi inštalacijami, s katerimi dodatno prebuja domišljijo.

AKRIL IN KOLAŽ NA PLATNU

Jerca Santej, plakat

Ohranjeno vabilo na prvo razstavo

Umetnica, ki deluje kot samostojna kulturna ustvarjalka od leta 1994, se lahko pohvali s številnimi in odmevnimi razstavami tako v domačem kot tujem okolju in je tudi prejemnica mnogih priznanj ter nagrad. Svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 1991. Med svoje najljubše slikarske tehnike uvršča akril in kolaž na platnu. »To je posebna slikarska tehnika, v kateri se uporabljajo akrilne barve na lepljeno podlago, tako da lahko uporabim čim več materiala, ki že ima svojo vsebino in jo na nek način dogradim, tudi recikliram, če želite,« pojasni in zato njene slike vedno znova presenečajo, a tudi osveščajo.

UMETNIŠKE INŠTALACIJE

Jerca Santej, Arteist3

Razstavljena slikarska dela dodatno popestrijo umetniške inštalacije, za katere je umetnica uporabila tudi krojaške lutke, ki jih je prekrila z belimi rjuhami.

Prav tako se vedno potrudi za drugačno, atraktivno in izvirno postavitev ter predstavitev svojih likovnih del, o katerih je pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in založnica Tatjana Pregl Kobe zapisala: »Likovna zanesenost, risarska skicoznost in barvna eksplozivnost, občutek za gradnjo kompozicije, velika sproščenost in življenjska širina so osnovni izrazni elementi slikarke Jerce Šantej. Za vsa njena izredno razgibana likovna dela je značilno, da jih napaja z optimizmom in vero v dobro ter lepo. Zaradi vedno drugačnih miselnih izhodišč in zaradi pogostega menjavanja tehnike so njena dela na videz precej različna, vendar jih povezuje slikarkina neustavljiva energija, ki predvsem v sočni in močno žareči rdeči barvi napaja cele cikle slik na platnu ali na papirju.«

Tokratni razstavi v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu je slikarka dodala še zanimive umetniške inštalacije, ki dajejo občutek, da si slike v razstavnem prostoru ves čas nekdo ogleduje. Ali je morda želela umetnica z nevidnimi obiskovalci kaj sporočiti?

S. R., foto: L. Motore, B. Dremelj

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam