Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jože Lorber prejel nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva-restavratorstva

Objavljeno: Torek, 19.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_7652

Jože Lorber s sodelavci Posavskega muzeja Brežice in brežiško podžupanjo Milo Levec

Jože Lorber, od lani upokojenec Posavskega muzeja Brežice, je v ponedeljek, 18. novembra, v Narodni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva-restavratorstva - za izjemno inovativnost, iznajdljivost, spretnost in kakovost pri skrbi za dediščino. Nagrado podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije in je najvišja stanovska državna nagrada.

Jože Lorber je bil v Posavskem muzeju Brežice zaposlen od leta 1977. S takratnim kustosom arheologom Mitjo Guštinom je sodeloval pri arheoloških izkopavanjih in je po usposabljanjih v tujini pričel s konserviranjem in restavriranjem arheoloških najdišč Sejmišče v Brežicah, Dobova, Libna, Drnovo, Sajevce pri Kostanjevici na Krki, Stari grad v Podbočju, Žadovinek pri Krškem, Velike Malence, Kapiteljska njiva v Novem mestu, Ptuj … Izdelal je številne izjemno zahtevne kopije arheološkega gradiva in mnoge izvirne spominke.

V osemdesetih letih si je z iznajdljivostjo in spretnostjo izdelal lastno opremo za konservatorsko-restavratorsko delavnico ter jo tako tudi samostojno "vzpostavil" pod okriljem Posavskega muzeja Brežice. Iz njegovih izkušenj so se učili številni konservatorji in restavratorji iz Slovenije in tujine. S svojim znanjem je bil tudi nepogrešljiv sodelavec pri postavljanju razstav, pri pripravi prezentacije gradiva, ves čas pa je aktivno sodeloval tudi pri izvajanju obrazstavnih programov, delavnic.

Jože Lorber je zaradi kakovosti svojega dela, inovativnosti in razumevanja tehnologije izdelave ter rabe arheoloških in drugih predmetov cenjen in poznan v muzejskih ter drugih ustanovah v Sloveniji in tujini. Svojo uradno službeno pot je zaključil 4. 6. 2018, a ostaja zvesti sodelavec ter podpornik muzeja in stroke.

Iskrene čestitke.

Vir: PMB
« Nazaj na seznam