Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jožica Petrišič in njene sledi

Objavljeno: Nedelja, 06.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
jozica petrisic razstava-foto goran rovan (7)

Jožica Petrišič in Darja Planinc, direktorica KD Krško, ki je gostitelj razstave na brestaniškem gradu.

V čast in izredno zadovoljstvo nam je v brestaniški Svobodi, da smo v torek, 1. junija 2021, na gradu Rajhenburg odprli razstavo izvrstne likovnice, sicer članice Likovnega društva Krško OKO in naše dobre znanke, Jožice Petrišič.

V posebno privlačnem prostoru okroglega stolpa gradu so nas pozdravile slike, za katere je avtorica izbrala ime Moje sledi. V njih smo zaslutili paleto najrazličnejših drobnih reči, ki so v umetnici vzbudile zanimanje, se skozi njene oči in ideje prepletle v nove podobe, dobile novo izrazno moč in zdaj pripovedujejo novo likovno zgodbo. Pri čemer ni pomembno, ali je to kamen s Sremiča, prod iz Save, cvet ali pozabljena vrv, glina, iz katere s spretnimi prsti oblikuje novo podobo. Njeni izdelki s svojo toplino in dovršenostjo odsevajo ljubezen do življenja, do narave, pa tudi človeka v različnih življenjskih vlogah. Vsemu zna vdahniti novo življenje in njene umetnine zrcalijo njeno kreativnost, njena svojstvena videnja in spoznanja.

Jožico je pri delu spremljala likovna pedagoginja, tudi sama uspešna likovnica, gospa Alenka Venišnik. Na gradu je v izbrani likovni govorici predstavila Jožičino delo in bistvo razstave, ki je bogata zaradi materialov, slikovita in raznovrstna zaradi idej. Z veseljem pa smo prisluhnili tudi avtorici Jožici Petrišič sami, ko nam je zaupala svojo nujo po nenehnem iskanju in podarjanju vsega, kar nosi v sebi. To so res njene bogate sledi, s katerimi je enkratno počastila svojo osemdesetletnico. S prijetnimi razpoloženjskimi pesmicami pa sta dogodek lepo popestrila in odprla naše čustvene duri glasbena gosta, Zdenka in Andrej Pinterič.

Likovno srečanje smo zaokrožili še z ogledom filma o Jožici Petrišič. Njeno življenjsko zgodbo je na film ujel gospod Jože Jagrič, Videmčan, njen nekdanji sosed. Gospod Jože je človek, ki je po dolgem in po čez prepotoval mnoge dežele sveta, njegov fotoaparat in kamera pa pridno arhivirala zanimivosti in lepote za mnoge poznejše predstavitve, filmske zapise pokrajin, dogodkov, osebnosti.

Bili smo veseli, da nam je po dolgem času bilo dovoljeno enkraten likovni dogodek doživeti v živo, skupaj in bil je to hkrati lep uvod v praznični teden KS Brestanica. Razšli smo se zadovoljni in polni lepih vtisov.

Vir: KD Brestanica, foto: Goran Rovan
« Nazaj na seznam