Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Judithini drobni fotografski detajli

Objavljeno: Sreda, 28.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Judith Zgonec, razstava (20)

Judith Zgonec se ob razstavljenih fotografijah spominja nepozabnega enomesečnega potovanja po Kanadi, ZDA in Havajih.

V Stari galeriji sevniškega gradu je bila v mesecu marcu na ogled fotografska razstava Judith Zgonec, ki jo je ljubezen iz najstarejšega švicarskega mesta Chur, ki leži na desnem bregu reke Ren, pripeljala v Boštanj ob Savi, kjer živi že dobra tri desetletja.

Leta 1957 rojena Judith Zgonec se je s fotografijo začela ukvarjati pri šestnajstih letih in za njo je že nekaj uspešnih razstav tako doma kot v tujini. Najljubše motive najde v naravi, njen izjemen občutek za svetlobo pa daje fotografijam poseben čar. Poleg fotografiranja ima Judith zelo rada potovanja in na marčevski razstavi v Stari galeriji na sevniškem gradu se je v prvem in večjem razstavnem prostoru predstavila z izborom fotografij, ki so nastale na enomesečnem potovanju po Kanadi, ZDA in Havajih, kamor je leta 2019 odpotovala z možem Tonetom.

Judith Zgonec, razstava (8)

Ali je to E.T. vesoljček? V vroči blatni kopeli v velikem ameriškem nacionalnem parku Yelowstone? Ne, je le igra vročega blata.

Ob ogledu fotografij je fotografinja in popotnica obudila nekaj spominov na potovanje. »S Tonetom sva sedla v letalo, ki naju je z zagrebškega letališča odpeljalo v Toronto v Kanadi, od koder sva z drugim letalom nato letela v meni najlepše mesto na svetu, v Vancuover, ki leži zelo blizu kanadske meje z ZDA. To je res lepo mesto, arhitektura je enkratna, okrog in okrog je morje in hribi v ozadju. V njem sva preživela nekaj dni, nato sva se odpravila z najetim avtom po severozahodnem delu ZDA ter obiskala slikoviti obali Washingtona in Oregona ter prečudovit ameriški nacionalni park ’Yelowstone’. Park se razprostirata na več tisoč kvadratnih kilometrih in omogoča vožnjo z avtomobilom, tako da sva s Tonetom v parku v treh dneh prevozila okoli 300 kilometrov,« pripoveduje Judith s posebnim navdušenjem. »Narava v parku je veličastna, številne plasti kamnin različnih barv so ustvarile nepozabne podobe in prav tako voda, ki je izdolbla globoke kanjone,« pojasnjuje ob fotografijah, na katerih je skozi drobne detajle prikazan rastlinski in živalski svet ter pokrajina, v kateri prevladujejo vulkanske kamnine ter zelo vroči in blatni vodni vrelci. V razstavnem prostoru je bil poseben sklop fotografij namenjen še fotoutrinkom z obiska otoka Maui, ki je del havajskega otočja v Tihem oceanu. Na vulkanskem otoku so pozornost poleg rastlinja vzbudile še pol metra in več velike morske želve in nastalo je nekaj prikupnih fotografij - med drugim tudi želva, ki brez sramu pljune v smeri fotografinje.

Judith Zgonec, razstava (38)

Judithin izjemen občutek za svetlobo daje fotografijam poseben čar, kot je ujet trenutek na poti na Topolovec v domači okolici.

V lanskem letu se je Judith zaradi epidemije zadrževala v domačem okolju in na svojih vsakodnevnih sprehodih je skozi fotografski objektiv ujela nekaj posebnih utrinkov iz narave ter pripravila izbor fotografij za razstavo v drugem, manjšem razstavnem prostoru Stare galerije. »Tukaj je ujet sončni žarek skozi zelen list ob poti na Topolovec, pa velik list lapuha v dolini potoka Grahovica, ko se je pojavila prva zmrzal, zanimiv je bajer na Radni ...« je opisovala poti, ob katerih je vedno našla kakšno zanimivost, ki jo je predstavila še na fotografiji.

Do konca meseca aprila so slikarska dela Toneta Zgonca in izbor fotografij Judith Zgonec na ogled v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu.

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam