Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Julijski gost Radogosta je slikar Branko Gajšt

Objavljeno: Sobota, 04.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radogost, julij 2020 (1)

V Stari galeriji in v grajskem oknu Radogost na sevniškem gradu se s svojimi slikarskimi deli predstavlja Branko Gajšt iz Majšperka.

Prvo sredo v juliju se je na sevniškem gradu po krajšem premoru odvijal Radogost večer, v katerem je gostitelj Rudi Stopar gostil dolenjsko pisateljico Marinko (Marijo) Miklič in slikarja Branka Gajšta iz Majšperka, kraja, ki leži na levem bregu Dravinje.

Z branjem odlomka iz svojega najnovejšega knjižnega dela, ki nosi naslov V kamen vklesano, se je v Štritu pri Bučki rojena Marinka Miklič predstavila v atriju sevniškega gradu ter ob tem povedala, da knjiga ne govori le o drugih ljudeh, ampak tudi o njenem odraščanju. Ob tem je pripomnila, da so bili posebej dragoceni večeri, ko se je družina zbrala skupaj in mnogokrat je prav ona brala na glas.

Radogost, julij 2020 (8)

Gostitelj Radogost večera Rudi Stopar podarja literarni gostji Marinki Miklič radorožo.

V grajskem oknu Radogost in v razstavnih prostorih Stare galerije pa se do konca meseca julija s svojimi slikarskimi deli predstavlja Branko Gajšt, o katerem je likovni kritik Mario Berdič zapisal: »Gajšt sodi med tiste redke slovenske krajinarje, ki gradijo svoj prepoznavni likovni izraz na tradicijah barvnega realizma in impresionizma, ohranjajoč hkrati običaj ustvarjanja na prostem, kar se pri umetniku odraža tudi v smislu številnih udeležb na slikarskih kolonijah povsod po domovini. Umetnik svoje krajinske izreze zmeraj prilagaja osnovni kompoziciji, ki jo praviloma uporablja kot sredstvo globinske iluzije. Umeščene likovne objekte barvno modelira s pomočjo lisastih, madežastih in točkastih, svetlobno nasičenih nanosov, ki posredujejo značilen, včasih bolj, drugič manj izrazit razkrajajoči se vtis likovne celote.«

S. R., foto: L. M.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam