Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jurjeva pesem naznanja začetek pomladi

Objavljeno: Petek, 23.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ciril Dolinsek in knjiga o Jurjevih pevcih (12)

Jurjevo pesem na Sevniškem še vedno pojejo.

Jurjevanje je eno najstarejših ljudskih pomladnih praznovanj in v noči s 23. na 24. april se bo v marsikateri vasi v sevniški občini zaslišalo triglasno ljudsko petje Jurjevih pesmi.

To ljudsko tradicijo je s knjigo Sveti Jurij in Jurjevi pevci na Sevniškem, ki je nastajala dobro leto dni, opisal v svojem prvem knjižnem izdelku Ciril Dolinšek, član skupine Jurjevih ljudskih pevcev na Šmarčni.

Ciril Dolinsek in knjiga o Jurjevih pevcih (2)

Ciril Dolinšek je v svoji prvi knjigi opisal star ljudski običaj petja Jurjevih pesmi, ki mu je dodal še nekaj drugih vsebinskih poudarkov o sv. Juriju, čigar prihod naznanja začetek pomladi.

»Običajno se fantje in možje na predvečer sv. Jurija slišimo in rečemo ’Gremo, pobje, jurja pet’ in potem se dobimo v domačem večnamenskem domu, od koder se nato odpravimo po vasi ter zapojemo pri hišah. Pojemo triglasno, eden poje naprej, eden čez, eden basira, ostali so spremljava ...« pripoveduje s posebnim žarom sogovornik, ki se je odločil, da bo o tem starem ljudskem običaju napisal knjigo ter s tem ohranil del ljudskega kulturnega izročila. To željo je Ciril Dolinšek, ki bo ravno okoli goda sv. Jurija srečal abrahama, v sebi negoval približno tri desetletja in v lanskem letu se je lotil raziskovanja ter pisanja. Ob tem je ugotovil, da se v sevniški občini v noči s 23. na 24. april dogaja velik kulturni dogodek. »V omenjeni noči v skupinah prepeva Jurjeve pesmi okoli 330 pevcev, ki odpojejo pri okoli 1500 hišah. Takšnega pevskega dogodka ni nikjer drugje v Sloveniji, samo še na Sevniškem ga ohranjamo in to v prvotni obliki, kot se skozi stoletja ohranja iz roda v rod,« pojasnjuje ob listanju po knjigi, ki ima 287 strani.

Knjiga ’Sveti Jurij in Jurjevi pevci na Sevniškem’ ob bogatem slikovnem gradivu prinaša poleg opisov 25 skupin ljudskih pevcev na območju sevniške občine ter v nekaterih krajih sosednjih občin (Raka, Vrhovo, Šentjur, Laško) še zanimivosti iz življenja sv. Jurija, predstavitev obeležij, izpeljanke iz imena Jurij itd. Posebna obogatitev so besedila pesmi, ki se mnogokrat razlikujejo od vasi in do vasi. Zapisom besedil je dodana še notirana osnovna melodija, ki jo je skozi note oživel Zoran Košir.

Svojstven čar v omenjeni knjigi imajo anekdote, kajti pevcem se je ob nočnem petju marsikdaj pripetilo marsikaj zanimivega, med drugim tudi tole: »V hiši neke domačije je v zadnji sobi ob dveh zjutraj gorela luč in pevci smo se odpravili pod osvetljeno okno. Odpeli smo Jurjevo pesem in bolj, ko je šla pesem h koncu, glasneje smo prepevali. Hišnih vrat, kljub prižgani luči, ni nihče odprl. Naslednji dan smo izvedeli, da smo peli mladim piščancem, ki so se greli pod žarnico v sobi.«

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 15. aprila.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam