Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

K​rstna uprizoritev Notburge na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Sreda, 22.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0464

Glavno vlogo Notburge je doživeto odigrala Kristina Virant Krmelj.

V nedeljo, 19. junija, so na gradu Rajhenburg v izvedbi Teatra Rajhenburškega uprizorili dramatizacijo legende iz 13. stoletja z naslovom Notburga. Dramska igra je nastala v organizaciji KD Svoboda Brestanica. Pod scenarij se je podpisal Matej Krmelj, ki je igro režiral skupaj z Margareto Marjetič.

Kot je zapisano v uradnem vabilu, legenda o Sveti Notburgi iz 13. stoletja govori o vzoru pridnosti in srčne dobrote, Sveta Notburga pa ima v Brestanici prav posebno mesto. Na Sremiču se namreč nahaja Notburgina kapela iz leta 1744, ki so jo 1750. leta bogato poslikali s freskami. Krasi enoladijsko cerkev Sv. Mohorja na Sremiču.
DSC_0508

V glavnih vlogah predstave Notburga (od leve proti desni): Matej Krmelj kot Henrik II., Kristina Virant Krmelj v vlogi Notburge ter Mojca Kranjec kot Ottilia.


Sicer pa legenda o Sveti Notburgi govori o tem, da je na avstrijskih tleh v davnem 13. stoletju živela zavetnica služkinj in kmetov, ki so jo žene tudi prosile za srečen porod; bila pa je celo priprošnjica zoper bolezni živine in za dobro opravljeno kmečko delo. Dramatizacija legende s svojo zgodbo torej opominja na lepe freske v cerkvici Sv. Mohorja na Sremiču, ki so prava lokalna znamenitost in so vsekakor vredne ogleda.
DSC_0522

Kot statist je nastopil tudi Janko Avsenak, ki je obenem tudi napisal glasbo in besedila za trubadurske pesmi v dramski uprizoritvi Notburge.Scenarij za igro je po resničnih dejstvih spisal Matej Krmelj, ki je za naš medij in časopis povedal, da je ideja o scenariju zorela kar tri leta, ko se je naključno na eni izmed lokalnih spletnih strani srečal z zgodbo o Notburgi, ki je po njegovem mnenju »zanimiva, zgodovinska in epska«. Krmelj je še pojasnil: »Najtežji del pisanja scenarija je iskanje različnih virov, potem sem moral vse skupaj strniti, tako da sem zgodbo pisal približno mesec dni. V samo igro je vključenih tudi veliko igralcev, kar je predstavljalo kar velik organizacijski zalogaj, saj smo se v obdobju dveh mesecev pridno dobivali za vaje enkrat do dvakrat tedensko.«
DSC_0507

Skupinska fotografija nastopajočih v zgodovinski predstavi Notburga


V igri poleg scenarista in režiserja Mateja Krmelja v vlogi Henrika II. nastopajo še: Kristina Virant Krmelj v glavni vlogi Notburge, Mojca Kranjec kot Ottilia, Matej Ulčnik kot Conrad, Zvonko Marinič kot Karl, Mojca Ulčnik v vlogi Erne, Marja Petan v vlogi Berte, Nina Župevc kot Margareta, Gašper Ulčnik kot Oscar. Kot otroka nastopata Ambrož in Primož Ulčnik, Urban Kranjec je uprizoril Henrika III., Uroš Brezovšek pa je nastopil v vlogi trubadurja. Statisti na odru so bili: Karmen Kerle, Andrej Resnik, Jože Zidar, Pavla Zidar, Mirko Avsenak in Janko Avsenak.

Pripovedovalec zgodbe je Žiga Kump, avtor glasbe in besedila za trubadurja je Janko Avsenak, za kostume pa je poskrbela Ina Čebular z Inštituta za svobodo oblačenja Brestanica. Kostume so si za namen dramske uprizoritve izposodili pri Kulturnemu društvu Svibno. Za rekvizite je poskrbel Guni Fabjančič.

Ob koncu je na oder stopila predsednica KD Svoboda Brestanica Margareta Marjetič, ki je v svojem nagovoru med drugim dejala, da so dramsko uprizoritev podprli: Mestna občina Krško, Krajevna skupnost Brestanica, Hidroelektrarne na spodnji Savi in Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg. Ob koncu je Marjetič vse zbrane povabila na druženje ob pogostitvi, za katero je poskrbel Damjan Walner, bodoči gostinec na gradu.

Vabljeni, da si več utrinkov s krstne uprizoritve dramske igre o Notburgi ogledate v fotogaleriji spodaj.

A. K.
« Nazaj na seznam
»