Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako s(m)o (v Podbočju) pulili repo

Objavljeno: Petek, 08.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
podbocje-kulturni praznik (74)

Predstava temelji na ljudskih pripovedkah, basnih in pesmih.

V Podbočju so kulturni praznik proslavili s premiero (v dveh izvedbah) gledališke predstave »Kako smo pulili repo« v izvedbi Teatra svetokriškega in Igralskih mulcev, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Stane Kerin Podbočje.

Besedilo predstave je, na podlagi knjige Babica pripoveduje, ki jo je brala v otroštvu, napisala domača kulturna ustvarjalka Ivanka Černelič Jurečič. Gre za priredbo ljudskih pravljic, basni in pesmi (Sedem laži, Speči zajec, Kako smo pulili repo, O fižolčku, ogelčku in slamici, Rusinica je pregnala grdinico iz lisičje hišice, Ko se babica naveliča pripovedovati, Muren in mravljice, Naš maček je ljub'co imel, Lisička je prav zvita zver, Prišla je miška iz mišnice in Huda mravljica), ki jih je prepletla in povezala v svojevrsten in izviren gledališko-pevski »kolaž«.
podbocje-kulturni praznik (76)

Scenaristka in režiserka Ivanka Černelič Jurečič (levo)


 
V predstavi so nastopili: ena stara baba (Olga Colarič), štiri za v župo dobre kokoši (Renata Jurečič, Metka Vrhovšek, Simona Jalovec Pavlovič in Andreja Barič Kerin), triintrideset deklin (Klara Vodopivec, Lea Vodopivec, Neli Kovačič, Kaja Conta, Nika Zorko, Tina Župevc, Alina Stopar, Zarja Božič, Lucija Pavlovič, Mia Vesel, Tia Iljaš, Lea Simončič, Žana Lamovšek, Zoja Nala Božič, Eva Pavlovič, Manica Pavlovič, Ula Pavlovič, Anja Kerin, Maja Šoba, Zala Kodrič, Tina Kodrič, Luna Goršek, Ula Rabič Zalokar, Lara Kodrič, Špela Baškovec, Kristina Tina Botič Komljanc, Maja Krajnc, Neja Kraševec, Neža Glogovšek, Nina Jurečič, Ana Grozdina, Zoja Iva Jurečič in Naja Espinoza Marolt), štirje fantiči (Alex Vrhovšek, Marko Pavlovič, Jazon Krošelj in Florijan Kerin), simfonični orkester (Jernej Kerin) in ena grdinica (Matjaž Jurečič). Skupno torej kar 44 nastopajočih!
 
Tako prva kot druga izvedba sta lepo napolnili in navdušili podboško kulturno dvorano, v ponedeljek pa bodo predstavo ponovili še za podboško šolo.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»