Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako so se posavske kulturne ustanove prilagodile »koronarazmeram«?

Objavljeno: Ponedeljek, 06.04.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Grad Brežice in del mesta_vir EU projekt, moj projekt_edited

Posavski muzej Brežice

Epidemija koronavirusa je močno zarezala tudi v delovanje kulturnih ustanov, ki so že skoraj mesec dni (fizično) zaprte. A tudi kulturniki so se razmeram prilagodili, kolikor je to pač možno, in svoje delo preselili zlasti na splet.

PMB: Še bolj angažirani na spletu

V Posavskem muzeju Brežice, ki so ga zaprli 13. marca, dogodke pa odpovedali že pred tem, so se takoj usmerili v intenzivnejše komuniciranje preko socialnih omrežij in spletne strani. »Kljub temu da smo bili 'digitalno aktivni' že prej, smo sedaj še bolj pozorni in se trudimo, da smo še bolj aktualni ter angažirani, vsebine pa pripravljene za različne generacij. Odzivi so dobri, čeprav je ponudbe ogromno. Delo smo reorganiziralo skladno z navodili in možnostmi, vsak dan pa je v gradu prisotna vsaj ena oseba. Pomembno je, da vemo kaj se dogaja s stavbo, z zbirkami in razstavami. Prav tako je veliko upravnega dela, poročanja ustanoviteljem in financerjem ter koordinacije,« pravi direktorica Alenka Černelič Krošelj.

V KDK pripravljeni, da ponudijo program

Mestni muzej Krško-zaprt (1)

Mestni muzej Krško

Tudi v Kulturnem domu Krško so po zaprtju svoje delovanje v skladu z možnostmi prestavili na splet. »Še kako bi sedaj prišli prav vsi digitalizirani modeli muzeja in vsebin, pa žal za to nikoli ni (dovolj) denarja in/ali posluha. Zdaj veliki muzeji ohranjajo stik z obiskovalci ravno na tak način. Tudi mi smo vpeli vse svoje moči in znanje v to, da smo prisotni na družbenih omrežjih in spletnih straneh. Veseli smo odzivov, pohval, kritik, vsega, kar dokazuje, da nas obiskovalci zaznavajo, upam, da tudi pogrešajo in da komaj čakajo, da pridejo spet v goste,« pravi direktorica Darja Planinc. Delajo na načrtovanju naslednjih dogodkov, kajti v vsakem trenutku morajo biti pripravljeni, da bodo, ko se bodo vrata kulturnih ustanov lahko odprla, obiskovalcem ponudili program. Z ustvarjalci so dnevno v kontaktu, beležijo tudi vse več ponudb ustvarjalcev iz Italije, ki iščejo priložnosti za nastope.

V GBJ ohranjajo stike z občinstvom

3_Galerija Božidar Jakac_Božidar Jakac Art Museum, foto_archive GBJ

Galerija Božidar Jakac

V Galeriji Božidar Jakac v času zaprtja galerije za javnost in prilagajanju dela novim razmeram skrbijo za redne stike s svojim občinstvom preko različnih kanalov, pojasnjuje direktor Goran Milovanović. Pri tem del zaposlenih dela od doma, vendar so poskrbeli, da s pomočjo sodobne tehnologije delo poteka nemoteno in so, vsaj digitalno, prisotni v zbirkah galerije. Njihovo delo lahko spremljate na Facebooku, Instagramu in Twitterju, kjer pripravljajo cikel objav »Umetnina dneva iz zbirke GBJ« in »Razstavne reminiscence«, v katerih predstavljajo ozadja ter osebna doživljanja in mnenja kustosov ob preteklih razstavah v galeriji. Pripravljajo tudi pedagoška gradiva in namige za najmlajše, kako kreativno preživeti čas doma. »Vsekakor pa se veselimo dneva, ko bomo opremljeni z novimi znanji in spoznanji zopet med naše zidove povabili obiskovalce,« zaključuje Milovanović.

Knjižnice vabijo k e-branju
knjiznica KK (7)

Valvasorjeva knjižnica Krško

13. marca so vrata zaprli tudi v splošnih knjižnicah. Za čas, ko gradiva ne morejo vrniti, članom seveda ne bodo zaračunali zamudnine, žal pa si tudi ne morejo rezervirati oziroma naročati gradiva. Bralke in bralce vabijo zlasti k uporabi elektronskih virov in branju elektronskih knjig v e-knjižnici Biblos, digitalni knjižnici dLib, domoznanskem portalu Kamra, Pressreader, Tax-fin-lex, portalu Dobreknjige.si ... Ponudili so možnost brezplačnega spletnega vpisa, s katerim je uporabnikom omogočena izposoja elektronskih knjig ali uporaba drugi elektronskih virov. Začetek pomladi je tudi čas, ko vse tri posavske knjižnice skupaj začenjajo projekt Posavci beremo skupaj. Letos so, zaradi aktualnih razmer, ponudili v branje tudi gradivo, ki je dostopno v e-knjižnici Biblos. Ob tem v knjižnicah pripravljajo gradivo za Posavsko potujočo knjižnico, ki bo začela s svojim delovanjem predvidoma v septembru letošnjega leta.

Podrobneje pa v članku, ki bo objavljen v novi številki Posavskega obzornika.

P. P.
« Nazaj na seznam