Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kam v Posavju v času kulturnega praznika?

Objavljeno: Četrtek, 02.02.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
5

Posavski muzej Brežice na Prešernov dan organizira dan odprtih vrat in javno vodenje.

Ali tudi vi razmišljate, kako bi na zanimiv način preživeli dela prost dan 8. februar, ki ga obeležujemo v mesecu kulture? Ponudba v posavskih krajih je bogata, privlačna in zanimiva za vse družinske člane. Marsikje se bodo odvijale kulturne prireditve, svoja vrata bodo odprle tudi kulturne ustanove.

Prva v nizu posavskih občinskih prireditev v času kulturenega praznika se bo odvijala 6. februarja ob 18. uri v brežiškem Domu kulture. Na njej bodo podelili priznanja in odličja Zveze kulturnih društev Brežice, slavnostni govornik bo arhitekt in režiser Matej Filipčič.

PREDVEČER KULTURNEGA PRAZNIKA

GBJ-kulturni praznik 2022 (23)

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki si bo na prazničen kulturni dan mogoče ogledati tudi občasne in stalne razstave.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bodo na osrednji občinski slovesnosti v Kulturni dvorani Sevnica, ki se bo pričela ob 18. uri, podelili Prešernove plakete in priznanja. Slavnostna govornica bo pisateljica, pesnica, predavateljica in psihologinja dr. Alenka Rebula Tuta (hči tržaškega pisatelja dr. Alojza Rebule in dr. Zore Tavčar Rebula iz Loke pri Zidanem Mostu).

Ob 18. uri se bo pričela tudi prireditev v Domu kulture Radeče, navzoče bo nagovoril Saši Pešec, priznanje Ivana Pešca bo prejela vsestranska kulturna ustvarjalka mlajše generacije Katja Čeč.

Pred Prešernovim dnem bo slovesno tudi v OŠ Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki, kjer bodo kulturni praznik ob 18. uri obeležili s prireditvijo »Urška bo vedno Urška«. Osrednja govornica bo v. d. direktorice Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjaša Pureber.

Prireditev »Pogled z druge strani« se bo 7. februarja ob 18. uri odvijala v Kulturnem domu Podbočje, prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v izvedbi učenk in učencev OŠ dr. Jožeta Toporošiča pa ob 18. uri v Kulturnem domu Dobova.

PESTRO DOGAJANJE NA PREŠERNOV DAN

8.2. 22 Prešernov dan_ vodstvo v MMK 8

Mnogo zanimivega nudijo stalne razstave v Mestnem muzeju Krško.

Številne prireditve po posavskih krajih se bodo odvijale tudi na sam prazničen dan, 8. februarja.

Med 10. in 18. uro vabi Posavski muzej Brežice, po katerem bo ob 10. uri potekalo tudi javno vodstvo z direktorico muzeja Alenko Černelič Krošelj. Vsako polno uro, od 10. do 17. ure, bo potekal voden ogled brežiškega Vodovodnega stolpa, a za ogled je obvezna rezervacija termina na: vodnik@pmb.si, 07 466 0517, 031 708 737 in prevzem vstopnic na recepciji Posavskega muzeja Brežice.

V svoje prostore vabijo od 10. do 18. ure tudi Grad Rajhenburg, Mestni muzej Krško in Galerija Krško. Na Gradu Rajhenburg bo ob 10. uri potekalo interaktivno in taktilno vodstvo za otroke med 5. in 12. letom starosti z avtorjem razstave  »Prehajanja« Boštjanom Kavčičem. Ob isti uri bo potekalo javno vodstvo po razstavi »Trapisti v Rajhenburgu« s kustosinjo Tino Fortič Jakopič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ob 14. uri se bo odvijalo javno vodstvo za otroke in družine s kustosinjo pedagoginjo Zinko Junkar po razstavi »Kako so se oblačili grajski«. Mestni muzej Krško vabi ob 15. uri na javno vodstvo po razstavi »Gol, gol, gol je Krškega simbol« in delavnico »Stary«. Javno vodstvo po razstavi  »Habitat« Uroša Weinbergerja bo potekalo ob 16. uri v Galeriji Krško. Po obeh razstavah bosta vodili kustosinji Nina Sotelšek in Anita Radkovič.

Salon Kreuztz, odprtje  (118)

Mnogo spominov nudi obnovljen brivsko-frizerski salon Kreutz v starem delu Sevnice.

V Sevnici si bo mogoče na prazničen februarski dan med 15. in 18. uro pod strokovnim vodstvom etnologinje in kustostinje Posavskega muzeja Brežice Stanke Glogovič ogledati obnovljen brivsko-frizerski salon Kreutz, svoja vrata bo odprl v omenjenem času tudi Grad Sevnica, ki vabi k obisku. Ob 15. uri se bo mogoče podati s kustosom pedagogom Boštjanom Kolarjem in Marušo Erpič na voden sprehod od kužnega znamenja na Glavnem trgu v starem delu Sevnice do spomenika kmečkih uporov v novem delu mesta.

V sredo, 8. februarja, bo živahno med 10. in 18. uro tudi v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer bo ob 11. uri potekalo tudi odprtje dveh razstav, in sicer »V dialogu« in »Upor 1573‒2023« Bogdana Borčića in Gustava Gnamuša. Ob 15. uri se bo odvijalo vodstvo po razstavi »Transformacija lesa« s kustosom Miho Colnerjem in medgeneracijska ustvarjalnica »Monotipija - raziskovanje unikatnih odtisov« z Aljo Fir in Ljiljano Čuček.

S pohodom in recitacijo Prešernovih pesmi ter lastnih pesmi se bodo poklonili velikanu slovenske poezije ob 10. uri v Župeči vasi v bližini Cerkelj ob Krki. Zbirno mesto je pri kapelici srca Jezusovega na začetku vasi, nato se bo pot nadaljevala do Marijine kapelice in spomenika, posvečenega škofu dr. Stanislavu Leniču, do mostu v Cerkljah ob Krki ter nato vzdolžno ob reki do rekreacijske plaže Župeča vas. Tam bo postanek ob branju avtorskih del in Prešernovih pesmi.

Tradicionalno proslavo ob Prešernovem kulturnem dnevu pripravljajo ob 17. uri v Kulturnem domu Blanca z bogatim kulturnim programom. Osrednja govornica bo ravnateljica OŠ Blanca Ksenija Juh.

V zaključku prazničnega dne se bo ob 18. uri v Kulturnem domu Krško odvijala občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj Zveze kulturnih društev Krško, slavnostna govornica bo ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško dr. Barbara Smolej Fritz.

PO PREŠERNOVSKO

V četrtek, 9. februarja, bodo slovenski kulturni praznik z dobrodelnim dogodkom »Prijaznost ne pozna meja« obeležili v Osnovni šoli Tržišče. V petek, 10. februarja, ob 18. uri bodo v TVD Partizanu Boštanj s podelitvijo priznanj zaslužnim krajankam in krajanom obeležili Prešernov dan in praznik Krajevne skupnosti Boštanj. Občinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku bodo obeležili v soboto, 11. februarja, ob 19. uri  v dvorani kulturnega doma v Bistrici ob Sotli. Slavnostni govornik bo domačin Franci Černelč, ki je s svojim dolgoletnim delovanjem na področju kulture pustil velik in neizbrisen pečat kot tekstopisec, kipar in še marsikaj.

S. R.,foto: arhiv PO

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte