Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kapelci navdušili

Objavljeno: Sreda, 23.12.2009    Rubrika: KULTURA
Kapelci navdušili Pihalni orkester Kapele pod vodstvom letošnjega brežiškega občinskega nagrajenca dirigenta Franca Arha je to soboto, 18.12.2009, navdušil več kot petsto poslušalcev v dvorani v Termah Čatež. Zaigrali so niz priljubljenih melodij, kot posebna gosta pa so povabili Nušo Derenda in Ota Pestnerja. Nekaj svojih priljubljenih in že kar ponarodelih pesmi sta zapela vsak posebej ob spremljavi Pihalnega orkestra Kapele, nato pa seveda tudi v duetu. Predsednik orkestra Ivan Urek kar ni mogel skriti navdušenja nad celotnim koncertom, prav takšen videz pa so dajali tudi vsi zbrani poslušalci v dvorani.

Pihalni orkester se sicer že sedaj vneto pripravlja na bližajoči se jubilej, to je 160 let neprekinjenega delovanja godbe, ki ga bodo slovesno obeleževali skoraj celo leto, še posebej slovesno pa bo poleti v Kapelah. Jeseni so že ob pomoči zgodovinarjev v Kapelah pripravili zelo odmevni simpozij z naslovom Od vaške godbe do pihalnega orkestra, na katerem so zbrali vso obsežno kronologijo, različna pričevanja, dokumente in podobno. Za jubilejno leto bodo vse zbrano izdali v obsežnem zborniku, za katerega že pripravljajo materiale, zbirajo pa tudi finančna sredstva. Kot je dejal Urek, je to izjemno obsežen in drag projekt za orkester Kapele.

Svoj primat med slovenskimi godbami so potrdili tudi z zlato medaljo na tekmovanju pihalnih orkestrov, njihovo nenehno izpopolnjevanje, vključevanje mladih šolanih glasbenikov pa so le ene izmed tistih dobrih vrlin, ki jih ločijo od drugih orkestrov. Predbožični koncert je bila prava poslastica za ljubitelje tovrstne glasbe v brežiškem koncu. I. Urek

 

« Nazaj na seznam