Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kapelska Sekcija za ohranitev dediščine premierno predstavila etnološki film Tak ti je tu blu f košjo

Objavljeno: Ponedeljek, 12.07.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (28)

Polno grajsko dvorišče na premieri filma Tak ti je tu blu f košjo

V soboto zvečer je na grajskem dvorišču v Brežicah Sekcija za ohranitev dediščine pri KD Kapele poskrbela za premierno predvajanje etnološkega filma Tak ti je tu blu f košjo. Nekaj dni prej so v zvezi s tem odprli tudi razstavo.

kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (116)

Igralci in ostali sodelavci pri filmu

60-minutni celovečerni igrani narečni film Tak ti je tu blu f košjo je četrti v nizu kapelskih etnoloških filmov in je rekonstrukcija življenja na kmetih in kmečkih opravil okrog leta 1960, s poudarkom na košnji in načinu spravila sena ter medsosedskih odnosih. Nit filma je ljubezen med deklo in hlapcem. Posneli so ga člani KD Kapele, Sekcije za ohranitev dediščine, v maju in juniju 2019 v Kapelah, na domačiji Milene Deržič v zaselku Ravne na Podvinjah in v rojstni hiši Jožeta Štraserja v Kapelah.
kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (29)

Kapelski pubje


Priprava in snemanje filma sta jim vzela kar okoli 4000 ur

V kapelskem filmu se srečujejo z edinstveno zamislijo, da bi stare šege in način življenja oživili in ohranili v obliki dokumentarno-igranih filmov. Pri tem podvigu se srečujejo z zelo zahtevno obliko rekonstrukcije, ki vsebuje, razen osnovne veščine filmske realizacije, tudi rekonstrukcijo oblačil, opreme, delovnih načinov, narečja, glasbe in petja, kar je v okviru produkcije tega filma povzročilo množično ustvarjanje velikega števila Kapelcev, ki mu verjetno ni para v Sloveniji. Povezovalec večera Marko Blaževič je dejal, da jim je njihova želja, da bi čim bolj pristno rekonstruirali duh tedanjega časa, vključno z objekti, oblačili, opremo, prehrano, govorico, vzela veliko prostovoljnih ur priprav, raziskovanja, priprave besedil in vsega potrebnega, skupaj kar okoli 4000 ur. Večina stvari je bila podarjena, zato je s tem vrednost neprecenljiva, je dodal. Njihovo delo so opazili in pohvalili strokovnjaki na področju ohranjanja kulturne dediščine in jim tudi podelili stanovsko Murkovo priznanje, kar jim je bilo v veliko čast in spodbudo, da so se lotili še enega projekta. Blaževič je še omenil, da so leta 2019 posneli tudi spravilo pšenice, kar bodo prikazali v naslednjih mesecih, če bodo razmere to dopuščale.

V filmu igrajo kapelski amaterski igralci

kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (41)

Kapelske tračarice

Kapelski amaterski igralci film predstavijo od začetka do konca izključno v domačem narečju, v pristni kapelski govorici, ki je del kozjansko-bizeljskega narečja in štajerske narečne skupine. Pri snemanju filma so pomembno vlogo odigrali kapelski otroci, ki so z igranjem v filmu podoživljali otroštvo svojih dedkov in babic, otroštvo brez računalnikov, pametnih telefonov in druge sodobne tehnike. V filmu igrajo: Boris Urek, Milena Deržič, Slavica Urek, Marko Blaževič, Vesna Stergar, Mihaela Blaževič, Ivan Hotko, Marjan Hotko, Silvo Hotko, Vlado Hotko, Jure Juratovac, Vlasta Kerin, Miran Kopinč, Roman Krošelj, Vlado Leskovar, Ivan (Ivica) Požar, Ivan Požar - Beblev, Jožica Požar, Vesna Požar, Ivan Radanovič, Vlado Slovenc, Jože Štraser, Ana Urek, Zvone Urek, Melany Cvetko, Aljaž Hotko, Ažbe Hotko, Neža Hotko, Loti Krošelj, Žan Krošelj, Jakob Rožman, Ajda Penič, Lucija Pšeničnik, Miha Pšeničnik, Klara Slovenc, Laura Stergar in Nika Stergar. Ostali sodelavci so še: Davor Lipej (snemalec, montažer), Zvone Urek (glasbena podlaga), Miha Haler (mentor ljudskih pesmi), Kapelski pubje (ljudsko petje), Mihaela Slovenc (lektor narečja), Vesna Molan (mentorica otrok), Vlasta Kerin in Jože Štraser (objekti, rekviziti in oblačila), Vlado Bucalo in Matej Kramžer (fotografa), Samo Hajtnik in Marjan Jerele (zračni posnetki) ter Anton Modic (barvna korekcija).
kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (24)

Slavnostna govornica Alenka Černelič Krošelj


Filmska sekcija KD Kapele leta 2017 prejela Murkovo listino

Pred predvajanjem filma so v krajšem programu s pristno domačo ljudsko pesmijo nastopili Kapelski pubje, svoj del so s skečem Tako smo snemali košjo dodale Kapelske tračarice, slavnostna govornica pa je bila direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Kot je poudarila, so Kapelci skupaj s svojimi sodelavci in "posvojenim" Davorjem Lipejem dokazali, da zmorejo zbrati skupnost, ki diha za skupno nalogo - poustvariti izbrano in zanje izjemno pomembno dediščino, ki ne sme biti pozabljena oz. je tako vgrajena v istovetnost ustvarjalcev, da so številni pripravljeni ure in ure posvetiti skupnemu cilju - igranemu zapisu, ki je dostopen tako najbližjim kot številnim, ki prepoznajo kapelsko filmsko delo kot izjemno in tisto, ki ga morajo spoznati in tudi užiti. Omenila je prejšnje tri etnografske filme Tak ti je tu blu - film o življenju, ljubezni in svatbi v Kapelah po drugi svetovni vojni, Od pera do vajkoža ter Od setve do žetve.
kd_kapele_premiera_filma_tak_ti_je_tu_blu_f_kosjo (51)

Nit filma je ljubezen med deklo in hlapcem.

"To so zapisi o času in skupnosti, v katerih sreča ni v materialnih dobrinah, ampak v pristnih medosebnih odnosih, v druženju dobromislečih ljudi, spoštovanju narave in zemlje, spopadanju z vsakdanjikom ter skupnemu veselju ob prazniku. Filmi pripovedujejo o življenju s pomočjo izbranih šeg in navad, predvsem pa so dokumenti nekdanje sosedske pomoči, ki je oživljena prav z navdušenim in predanim sodelovanjem v tem že več kot desetletje trajajočem filmskem projektu," je izpostavila Černelič Krošljeva. Spomnila je, da je leta 2017 filmska sekcija KD Kapele za video dokumentacijo snovnega in nesnovnega izročila posavskih krajev na gradu Kromberk prejela Murkovo listino, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo. Predlagateljica podelitve listine je bila dr. Ivanka Počkar. Dodala je še, da je kot etnologinja navdušena nad delom, ki so ga Kapelci opravili, ter jim je hvaležna, da so v svojih življenjih toliko časa, energije, volje in raznovrstnih sredstev namenili prav snovni in nesnovni dediščini, "ki ne obstaja in ne ostaja brez ljudi, kot ste vi".

Po premieri filma je veliko množico na grajskem dvorišču, ki si ga je prišla ogledat, pozdravila še predsednica KD Kapele in Sekcije za ohranitev dediščine Mihaela Blaževič. Sledilo je prijetno druženje ob domačih dobrotah, ki smo jih lahko videli tudi v filmu.

R. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte