Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kapelski pubje ob 15-letnici izdali lastno zbirko ljudskih pesmi in tretjo zgoenko

Objavljeno: Torek, 16.08.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
15_let_kapelskih_pubov (42)

Kapelski pubje so najprej zapeli v bolj svečanih opravah ...

Ljudski pevci Kapelski pubje, sekcija Kulturnega društva Kapele, so 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, s prireditvijo na Kapelskem placu Romanje na 15-letnico Kapelskih pubov, na kateri so prikazali petje ob romanju nekoč, obeležili svoj jubilej, ob tej priložnosti pa predstavili tudi lastno zbirko ljudskih pesmi in izdali že tretjo zgoščenko.

Na včerajšnji praznični dan so imeli v Kapelah žegnanje kar na prostem, saj v potresu konec leta 2020 poškodovana domača cerkev Marijinega vnebovzetja še ni toliko sanirana, da bi lahko v njej varno imeli svete maše. Na praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren mnogi romajo k Marijinim svetiščem in nič drugače ni bilo v preteklosti tudi v Kapelah, kar so želeli Kapelski pubje prikazati tudi na prireditvi. Najprej so zapeli tri pesmi, med katerimi sta bili dve posvečeni Mariji, jezerski in svetogorski. Ob najavi prve smo lahko slišali zanimivost, da se je v preteklosti, ko še ni bilo naselja Kapele, cerkev Marijinega vnebovzetja imenovala Marija na jezeru, saj je bilo sredi Jovsov včasih jezero, tako da so Hrvati z druge strani prihajali s čolni, kar dokazuje tudi poslikava v cerkvi.
15_let_kapelskih_pubov (86)

... kasneje pa še v bolj domačih.

V nadaljevanju so na »romanje« v Kapele s konjskimi vpregami prišli še njihovi gostje: Ragle iz Trebnjega, ki so prav tako pele Marijine pesmi, Pevci iz Globokega, ki so namesto romarskih prepevali takšne z vojaško tematiko, saj so tudi vojaki neke vrste romarji, ter zasedba KUD Franc Ilec Loka - Rošnja iz okolice Miklavža na Dravskem polju, katere član je med drugim zaigral tudi na bršljanov list. Hudomušno so dodali, da gredo še najraje na romanje do najbližje gostilne. V zadnjem delu so še enkrat nastopili Kapelski pubje v bolj »domači« opravi, temu primerne so bile tudi preostale njihove pesmi (npr. Je pa davi slan’ca pala in Terezinka zgodaj vstala). Nastope je z govorom v domačem narečju in anekdotami »začinil« povezovalec Darko Ferlan.

15_let_kapelskih_pubov (112)

Vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad in mentor Kapelskih pubov Miha Haler

Kot že omenjeno, so Kapelski pubje ob jubileju izdali že tretjo zgoščenko, ki ima naslov Travniki so že zeleni. Poleg tega je luč sveta ugledala zbirka ljudskih pesmi Kapelski pubje še tak popevamo, ki jo je pripravil mentor Kapelskih pubov Miha Haler. O sami zbirki je povedal, da so v njej tudi notni zapisi, ki jih je skozi vsa ta leta pridno zbiral – nabralo se jih je 60 oz. toliko, kolikor je pesmi na vseh treh izdanih zgoščenkah. Dodal je, da so bili Kapelski pubje do zdaj že sedemkrat uvrščeni na državno tekmovanje ljudskih pevcev.

»Ste ponos ljudskega petja«

Simona Rožman Strnad in Lučka Černelič z JSKD OI Brežice sta kapelskim ljudskim pevcem podelili jubilejne Maroltove značke. Bronasto za pet- in večletno udejstvovanje na področju ljudskega petja sta prejela Jure Juratovac in Miran Kopinč, srebrno za deset- in večletno udejstvovanje je prejel Marko Blaževič, zlato za 15 in več let delovanja pa so prejeli Silvo Hotko, Vlado Hotko in Ivan Radanovič. »Ste ponos ljudskega petja in po navadi strokovni spremljevalci, ki pridejo na našo območno revijo, pravijo, da je to že skoraj državni nivo, prav gotovo tudi po zaslugi Kapelskih pubov, ki so bili že večkrat izbrani in predstavljali naš konec na državnih srečanjih,« je ob tem dejala Rožman Strnad in se še posebej zahvalila Halerju za »ogromno naložbo, ki ste jo naredili za slovensko ljudsko pesem«.
15_let_kapelskih_pubov (124)

Vodja sekcije Kapelski pubje Marko Blaževič


Kapelski pubje v dveh septembrskih oddajah na Radiu Ognjišče

Celotno prireditev je posnela Vesna Sever Borovnik, ki na Radiu Ognjišče ureja oddajo o ljudski glasbi Pevci zapojte, godci zagodte. Poudarila je, da ima brežiška območna izpostava JSKD posluh za ljudsko glasbo, o čemer se je že lahko prepričala kot strokovna spremljevalka. Omenila je še, da so člane Kapelskih pubov večkrat povabili tudi na različne seminarje kot prikaz ljudskega petja po starem, sicer pa imajo po njenih besedah v slovenskem prostoru na področju ljudske glasbe posebno mesto in prostor, najprej zaradi svojega načina petja po starem pa tudi zaradi medgeneracijskega druženja, saj so v skupini tako starejši kot tudi mlajši. Kot je še dejala, so Kapelski pubje tudi redni gostje prej omenjene oddaje, tako da bodo odlomki iz Kapel predvajani v ponedeljek, 5. septembra, ob 21. uri, teden pozneje pa bo oddaja namenjena izključno Kapelskim pubom.
15_let_kapelskih_pubov (58)

Gostujoče skupine, tudi Pevci iz Globokega, so na 15-letnico Kapelskih pubov priromale s konjsko vprego.


Ob koncu sta pevcem čestitala tudi predsednica KD Kapele Mihaela Blaževič in predstavnik Pevcev iz Globokega, predsednik sekcije Kapelski pubje Marko Blaževič pa je še posebej izpostavil njihovega mentorja Halerja, ki je poskrbel, da bodo lahko naslednje generacije poustvarjale ljudsko glasbo, in se zahvalil zvestim poslušalcem, ki so z lepim obiskom tudi tokrat dokazali, da radi prihajajo poslušat ljudske pesmi. Prireditev so zaključili s skupno pesmijo Prav lepa je kapelska fara.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

19.05.2020 | Oglas

Igrače

02.09.2022 | Oglas

Toaletne čistilne bombice