Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Katalog 'pika na i' razstavi »80. so bila leta … v Krškem«

Objavljeno: Sreda, 14.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
katalog 80. so bila v krskem (3)

Prek 150-stranski katalog je bil izdan v nakladi 200 izvodov

Pred iztekom občasne razstave »80. so bila leta … v Krškem«, ki je bila vzpostavljena 16. junija 2018 in se po vmesnih tematskih dopolnjevanjih zaključuje konec letošnjega leta, so v Kulturnem domu Krško izdali še prek 150-stranski istoimenski katalog, ki še dodatno osvetljuje obdobje med leti 1980 in 1991. Njegova predstavitev je potekala v sinočnjem večeru v klubski sobi krškega hrama kulture.

Kot je povedala Nina Sotelšek, višja kustosinja Mestnega muzeja Krško, v katerem so bili pripravljavci tako razstave kot kataloga, so z zavedanjem, da se lotevajo izredno široke teme, pri razstavi delovali kot kolektiv: »Raziskava, razstava in katalog so trije specifični muzejski mediji, ki so soodvisni oz. si sledijo posledično. Rezultate znanstveno raziskovalnega dela lahko v muzejskem kontekstu zanimivo predstavimo le, če jih prevedemo v muzeološki scenarij razstave in nato v izrazni jezik muzejske razstave,
Zbornik 80. so bila leta ... v Krskem (5)

Urednici publikacije Nina Sotelšek in dr. Helena Rožman

zatem pa izsledke še v tiskano obliko.« V želji, da bi muzejsko dejavnost, ki je vpeta v lokalni prostor, čim bolj približali kar se da večjemu številu občanov, so nanje naslovili tudi javni poziv k njihovi aktivni vlogi pri kreiranju tematske razstave z donacijo predmetov, dokumentacije, fotografij, deljenji spominov iz navedenega obdobja, je še dejala Sotelškova: »Zato nam je bili izredno pomembno, da so se dogodki, ki so bili povezani s tem projektom, navezovali in bili izvedeni v muzeju.« Razstava je bila namreč pospremljena tudi z različnimi delavnicami in predavanji.

V pripravo in realizacijo razstave in njenih tematskih dopolnitev, ki so bile na ogled v treh prostorih Mencingerjeve hiše, so bile aktivno vpete zaposlene kustosinje Mestnega muzeja Krško, in sicer Nina Sotelšek, dr. Helena Rožman, Špela Sečnik, Anita Radkovič in Simona Stipič, s svojimi prispevki pa so se odzvali tudi Irena Furst iz brestaniške enote Muzeja novejše zgodovine, Adrijana Petrič iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica, Vili Planinc iz Valvasorjeve knjižnice Krško, Anja Jukič, mag. Maja Ivanišin, Goran Rovan, Živko Šebek in Drago Gradišek, ki je kot avtor sodeloval na razstavi . Navedeni so tudi avtorji besedil v pričujočem katalogu, ki sta ga kot urednici uredili Nina Sotelšek in dr. Helena Rožman. Za namen razstave so muzeju podarili predmete: Majda Arh, Roman Blatnik, Uroš Brezovšek, Terezija Colner, Družina Fric, Boško Karabaš, Đani Kovač, Adolf in Boris Moškon, Branka Murko, OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Podbočje, Pihalni orkester Krško, Anton Petrovič, Mitja Preskar, Ljudmila Pribožič, Jože in Marinka Sečnik, Toni Sotošek, Dejan Šmit, ŠC Krško-Sevnica, Slavko Šribar, Lojze Štih in Bojan Vončina.

Obsežen katalog, ki je »pika na i« razstavi, je po uvodni besedi direktorice Darje Planinc in uvodniku Nine Sotelšek tematsko razdeljen na več poglavij, od zgodovinskega okvirja v letih 1980-1991, zapisa spominov in dokumentiranih dogodkov novinarja Gorana Rovana, urbanizma, gospodarstva, šolstva, kulture, športa, življenja v občini, gasilstva, zdravstva in potrošnje, do opisa konserviranja raznovrstnih predmetov za razstavo. Vsekakor gre za izredno zanimive zapise, podprte z bogatim fotografskim gradivom.

Z izdajo kataloga »80. so bila leta … v Krškem«, ki ga lahko kupite v muzejski trgovini Mestnega muzeja Krško in se skozi njegovo vsebino tudi sami sprehodite skozi desetletje življenja na območju občine Krško, so v krškem muzeju hkrati obeležili tudi desetletje delovanja muzeja. Na sinočnji predstavitvi so katalog poleg Nine Sotelšek predstavili še: dr. Helena Rožman, Anita Radkovič, Živko Šebek, Irena Furst, Simona Stipič, mag. Maja Ivanišin in Anja Jukić.

B. M.
« Nazaj na seznam