Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kazinin plesni cirkus navdušil

Objavljeno: Torek, 07.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
ONI (5)

Med predstavo so se prepletale plesne, akrobatske in žonglerske prvine

Minulo soboto pod večer je Krško obiskala Ana Desetnica, ali kot smo jo v Krškem poimenovali: »Ana Krška«. Gre za priljubljen mednarodni festival uličnega gledališča, ki sta ga v zadovoljstvo ljubiteljev plesa, glasbe, iger, pantomime, čarodejstva, akrobacije, žonglerstva in drugih zvrsti umetnosti in zabavljaštva že sedmo leto zapored organizirala Kulturni dom in Valvasorjeva knjižnica Krško.

ONI (22)
Medtem ko smo bili pretekla leta priča več nastopom v izvedbi tako slovenskih zasedb kot zasedbam iz tujine, ki so se v Krškem zvrstili na dveh lokacijah skozi dva zaporedna večera na pragu meseca julija, je letos prireditev zaradi epidemije s covid-19 nekoliko okrnjena, saj zasedb iz tujine ni, kar pa vsekakor ne pomeni, da je spričo zgolj nastopa slovenskih zasedb in tujih ustvarjalcev, ki ustvarjajo v Sloveniji, festival programsko osiromašen. V kolikor bodo epidemiološke razmere omogočale, glavni organizator Ane Desetnice - Gledališče Ane Monro - in organizatorji v osmih mestih, kjer letos festival gostuje, zagotavljajo, da bo drugi del pouličnega festivala izveden v mesecu septembru.

ONI (1)

V imenu KD Krško in Valvasorjeve knjižnice je gledalce nagovorila direktorica KD Darja Planinc

4. julija so na ploščadi pred krškim hramom kulture z atraktivnim nastopom obiskovalce navdušili 11 plesalk in dva plesalca Plesne šole Kazina. Slednji so z akrobatskimi, žonglerskimi in plesnimi točkami uprizorili predstavo z naslovom ONI. Koreografinja predstave Ada Kogovšek je skozi gibe plesalk in plesalcev predstavila skupino ljudi, ki ljubijo življenje, ki se tudi na negativne situacije odzovejo pozitivno, v slabi in dobri situaciji povezani, sočutni, ljubeči, pri čemer ni pomembno, kdo je posameznik ali kakšen je njegov doprinos k družbi. Ali kot je Kogovškova opisala predstavo: »Si predstavljaš svet, v katerem sta smeh in veselje obvezen del tvojega vsakdana? Kjer je tvoja trava ravno toliko zelena kot sosedova in se življenje zajema z veliko žlico? Si predstavljaš ljudi, ki nikoli ne snamejo rožnatih očal in ljubijo dobroto, čeprav je sirota? Si upaš verjeti, da ta svet že obstaja?«

B. M.
« Nazaj na seznam