Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kažipot po krajih kmečkih uporov

Objavljeno: Četrtek, 16.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
publikacija upor buna (3)

Novoizdana publikacija

KRŠKO – Muzejske ustanove iz Posavja in Hrvaške so s februarjem začele z obeleževanjem 450-letnice velikega slovensko-hrvaškega kmečkega upora. Po odprtju razstav v Kulturnem domu, Posavskem muzeju Brežice in Galeriji Božidar Jakac so 10. marca predstavile še izdano brošuro Upor/Buna/Revolt 450 (1573−2023).

450-letnica kmeckih uporov - publikacija (7)

Na predstavitvi izdane publikacije (z leve): Vlatka Filipić Maligec (MSB), Helena Rožman in Darja Planinc (KD), Miha Colner (GBJ), Silvija Limani (MB) in Alenka Černelič Krošelj (PMB)

48 strani v trijezični publikaciji Upor/Buna/Revolt 1573–2023 predstavlja vodnik po ustanovah in dejavnostih z namenom obeleževanja 450-letnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora, vstaje kmečkega prebivalstva v 16. stoletju zaradi njegovega zatiranja in izkoriščanja s strani fevdalcev na območjih Posavja, Kozjanskega, Obsotelja in hrvaške Krapine in Zagorja. Zato je pred dvema letoma zasnovan projekt, skozi katerega se bodo odvijale različne razstave, predavanja, delavnice in druge aktivnosti skozi celo letošnje leto, čezmejen in medinstitucionalen, kot takšen pa kot nosilce vključuje muzejske ustanove na območjih, na katerih je potekal najbolje organiziran upor: Galerijo Božidar Jakac (GBJ) Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško (KD), Posavski muzej Brežice (PMB), Muzej Brdovec (MB), Muzej seljačkih buna (MSB) Gornja Stubica in Muzej grada Zagreb (MGZ). Predstavniki navedenih muzejev so tudi avtorji besedil v publikaciji, ki je bila izdana v nakladi 2500 izvodov, in sicer Aleksandra Berberih Slana (MGZ), Miha Colner (GBJ), Vlatka Filipić Maligec in Lidija Kelemen (obe MSB), Mihaela Kovačič (PMB), Silvija Limani (MB) in Helena Rožman (KD).

DSC_0566

Zemljevid s smermi premikov kmečke vojske, žarišč spopadov s plemstvom ipd. nudi tudi možnost združitve prijetnega s koristnim, izlet z ogledom navedenih krajev, muzejev, gradov, puntarskih obeležij ...

Urednica publikacije Helena Rožman je na predstavitvi dejala, da je vsebina podprta tudi s slikovnim gradivom, zemljevidom, ki nazorno kaže kraje, smeri premikov kmečke vojske in spopadov, zato vabi prebivalstvo na obeh straneh meje pa tudi ostalo zainteresirano javnost – še sploh zaradi dejstva, da meje ni več in je posledično omogočeno lažje in hitrejše prehajanje na območje obeh držav – da te kraje, muzeje, gradove in prireditve tudi obiščejo. Ne nazadnje gre za povezovanje skupne preteklosti in sedanjosti na relativno majhnem območju, saj nas do žarišč uporov in spopadov kmečke vojske s plemstvom loči ura ali manj vožnje z avtomobilom, denimo do od Posavja najbolj oddaljene Krapine je le slabih 70 km, do vseh ostalih pa manj kot 50, zaradi česar je trasa do njih ugodna tudi za ljubitelje rekreativnega kolesarstva. Vsi sodelujoči muzealci v tekstovnem in slikovnem gradivu v publikaciji izpostavljajo muzejske ustanove, dvorce, gradove, impozantne kipe, likovna dela, stare listine in knjige, ki si jih je mogoče na temo hrvaško-slovenskega kmečkega upora ogledati bodisi v kulturnih ustanovah bodisi na prostem, brezplačno publikacijo pa zaključuje okvirni koledar z dogodki, ki se bodo vse do meseca novembra odvili po vseh lokacijah.

Bojana Mavsar

(članek je objavljen v danes izdanem časopisu Posavski obzornik)

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam