Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

KD Kapele na obisku pri Slovencih v Sarajevu

Objavljeno: Sreda, 13.10.2021    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
IMG_2596

Članice in člani KD Kapele na obisku v Sarajevu

Kulturno društvo Kapele s sekcijami se je v petek zjutraj, 1. 10. 2021, odpravilo na 3-dnevni obisk k Slovenskemu društvu Cankar Sarajevo. Tokrat je Sekcija za ohranitev dediščine predstavila svoj zadnji film o košnji sena in vsem, kar spada zraven. Film je bil prvič predstavljen letos poleti na grajskem dvorišču brežiškega gradu, potem pa so se vrstili še ogledi po okoliških krajih.

V petek pozno popoldne nas je v hotelu že pričakala predsednica tamkajšnjega društva Verica Džindo s svojo prijateljico Dino, ki sta nas toplo sprejeli in po nastanitvi v hotel takoj popeljali skozi Sarajevo, da smo si ogledali njihove kulturne znamenitosti. Na udeležencih je ostal močan vtis multikulturnosti. Ogled smo zaključili v kulturnem in zgodovinskem delu mesta Baščaršija, kjer smo imeli priložnost za nakup njihovih spominkov in dobrot ter seveda za večerjo v njihovih čevapdžinicah.

Naslednji dan je sledila kulturna prireditev, kjer smo gostiteljem pokazali naše filmsko ustvarjanje, pred tem pa so nastopili Kapelski pubje in Vokalna skupina Iris. Lepo sprejete so bile delavnice žganja na les ter brušenja stekla, ki sta ju vodila ga. Vlasta Kerin in g. Jože Štraser. To je bil tudi dan za druženje, klepet ob domačih sarajevskih dobrotah, čas za ples in petje ob slovenski frajtonar'ci. Ko je bilo najlepše, smo se morali raziti, saj nas je čakal še ogled izvira reke Bosne. Naši prijatelji so nam obljubili, da nam naslednje leto obisk vrnejo.

Po nedeljskem zajtrku smo se hitro odpeljali proti mestu različnih narodov in kultur, proti Jajcu. Voden ogled po mestu, ki je že od nekdaj nekakšna strateška točka med ozemlji z bošnjaškim, hrvaškim in srbskim prebivalstvom, nam je odkril marsikatero skrivnost tega bogatega zgodovinskega mesta z mnogimi naravnimi lepotami.

Domov smo se vrnili polni vtisov, v upanju, da naslednje leto Kapelci gostimo Sarajevčane.

Tekst: Mihaela Slovenc, foto: Mihaela Blaževič, KD Kapele
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

03.11.2020 | Sporočilo

Lesena igrala ob ribniku Resa

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste