Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

KD Krško: v teku vpis abonmajske sezone

Objavljeno: Ponedeljek, 11.09.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
kd krsko_tiskovna_ababonma (5)

Z leve: Žiga Kump, Darja Planinc in Helena Rožman

Kulturni dom Krško je največja kulturna ustanova vse do Ljubljane. V prvem polletju se je v njem in njegovih štirih enotah - Mestni muzej, Galerija, Mencingerjeva hiša in Grad Rajhenburg - ogledalo predstave ali se udeležilo drugih prireditev že prek 40.000 obiskovalcev.

Kot je povedala direktorica ustanove Darja Planinc, se v zavodu prizadevajo s programskimi vsebinami domačemu občinstvu in obiskovalcem iz drugih krajev zagotoviti čim bolj žanrsko raznolik, kakovosten, aktualen in vsebinsko bogat program. Letos so v vseh enotah izvedli že prek 500 dogodkov, ki se jih je udeležilo 40.131 obiskovalcev. Najbolj obiskane in številčne so prireditve v osrednji enoti - kulturnem domu, v katerem so v letošnjem letu dopolnili 40 let delovanja in v šestih mesecih organizirali kar 309 dogodkov, ki jih je obiskalo 26.435 obiskovalcev, kar je, je še povedala Planinčeva, 14 % več kot v istem obdobju lani.

Potem ko se je v začetku julija zaključila abonmajska sezona 2016/2017, poteka vse do 22. septembra že vpis v novo abonmajsko sezono 2017/18. V sklopu Zelenega in Modrega abonmaja, ki sta namenjena ogledu odraslih, se bo zvrstilo po šest gledaliških predstav, šest predstav pa so v sklopu Rumenega abonmaja pripravili za najmlajše obiskovalce. Tudi letos nudijo vrsto ugodnosti pri nakupu abonmajskega programa, poleg ugodnejših cen za predstave ter ugodnosti, ki so jih deležni upokojenci, dijaki in študentje, nudijo abonentom tudi dodatne popuste in predhodne rezervacije pri ogledu predstav. Kot je dejal koordinator in organizator kulturnih programov Žiga Kump, velja izpostaviti, da je vsebinsko abonma sestavljen iz predstav, ki so jih v matičnih gledališčih premierno uprizorili v lanski sezoni, med njimi je kar nekaj predstav, ki so bile nagrajene na različnih festivalih: "Z izborom predstav in spremljevalnim programom, to je pogovori z ustvarjalci po odigrani predstavi, ki so med obiskovalci naleteli na zelo pozitiven odziv, si prizadevamo še naprej krepili in razvijali kakovostno gledališko kulturo." Ob navedenih in že utečenih abonmajih so kot novost v letošnjem letu uvedli tudi glasbeni abonma ARSonica, sestavljen iz deset žanrsko raznolikih koncertov in glasbeno-scenskih uprizoritev, letošnjo jesen pa se bodo v sklopu njega odvili še štirje koncerti.

Večji obisk beležijo tudi v muzejskih enotah doma, katere je v šestih mesecih obiskalo okoli 13.700 obiskovalcev. V enotah se je zvrstilo prek 200 dogodkov, s katerimi, kot je dejala vodja muzejskih enot dr. Helena Rožman, si prizadevajo ne le prezentirati dediščino mesta in občine, temveč tudi razvijati medinstitucionalno sodelovanje, vzporedno pa preko muzejskega dela raziskovati, jo evidentirati in tudi ustrezno varovati. V mestnem muzeju se je v letošnjem letu zvrstilo okoli 80 dogodkov, na rajhenburškem gradu okoli 130, v razstavišču Galerije Krško pa je v teku druga od letošnjih skupno petih razstav, medtem ko so v Mencingerjevi hiši v šestih mesecih pripravili pet dogodkov.

B. M.


 
« Nazaj na seznam
»