Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kdo so godbeniki, ki že 120 let promovirajo železnico in Slovenijo po vsem svetu?

Objavljeno: Sreda, 15.06.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Godba SZ Zidani Most3

Godba SŽ se že vrsto let predstavlja na tradicionalnem prednovoletnem koncertu v Šentjanžu in Radečah.

Leta 1902 so glasbeni navdušenci, železničarji, v Zidanem Mostu ustanovili železničarsko godbo. Ta je v dolgoletni zgodovini večkrat zamenjala svoje ime, vselej pa ostala neločljivo povezana z železnico. Godba Slovenskih železnic, kot jo poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že 120 let ponosno predstavlja železnico ter bogato slovensko kulturno dediščino.

V Godbi SŽ igrajo osnovnošolci, dijaki, študentje, zaposleni različnih profilov in upokojenci. Kljub temu da je v njihovih vrstah veliko glasbeno vrhunsko izobraženih članov je Godba Slovenskih železnic ljubiteljska godba. V zadnjih letih se je njihova povprečna starost močno znižala in zdaj znaša malo nad 25 let.

GODBA SŽ IMELA OD LETA 1902 DO DANES 11 UMETNIŠKIH VODIJ

Godba SZ Zidani Most9

Za zidanmoško železničarsko godbo so številni koncerti tudi v tujini.

Godba Slovenskih železnic je imela v svoji zgodovini 11 umetniških vodij, dirigentov. Od leta 1999 je njen dirigent domačin, akademski glasbenik, Franci Lipovšek. Pod njegovim vodstvom se je začel orkester pomembno razvijati in kakovostno močno napredovati. Na vprašanje, kakšen je recept za njihove uspehe in dolgoletni obstoj, je v enem izmed intervjujev povedal: »Da smo obstali kot edina železničarska godba, je botrovalo več dejavnikov. Najpomembnejše so ljubezen do glasbe, požrtvovalnost ter vztrajnost godbenikov. Pomembna pa je tudi njihova skromnost, da smo lahko preživeli, ko ni bila finančna podpora zadostna. Ključno vlogo je odigrala tudi povezanost z železnico in seveda velika povezanost s krajani in krajem, Zidanim Mostom.«

GODBA SLOVENSKIH ŽELEZNIC JE IME ZA ODLIČNOST

Predvsem v zadnjih dvajsetih letih se je začela Godba SŽ pomembno razvijati in se udeleževati tekmovanj, s tem pa se je začela eksponentno povečevati kakovost in zahtevnost glasbe, ki jo igrajo. Na najvišjih tekmovanjih pihalnih orkestrov dosegajo najvišje rezultate in zlate plakete s pohvalami. Godba Slovenskih železnic je ena redkih godb v Sloveniji, ki ji je na tekmovanjih Zveze slovenskih godb, uspelo v samo petih letih priti od najnižje do najvišje kakovostne skupine. V tej, koncertni skupini, igrajo in dosegajo vrhunske uspehe še danes. S svojo energijo in predanostjo glasbi pa nizajo uspehe tudi mednarodnih tekmovanjih.

SLOVENSKO GLASBO SO PONESLI PO VSEM SVETU

Več kot 70 članic in članov uspešno koncertira tudi na raznovrstnih kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so Slovenske železnice ter našo domovino in njeno bogato kulturno dediščino predstavljali med turnejami in nastopi po ZDA, Kanadi, Španiji, Makedoniji, Nemčiji, Franciji, na Hrvaškem ter tudi v Avstraliji in Novi Zelandiji. Tako so lahko tudi naši rojaki v najbolj oddaljenih koncih sveta uživali ob pristni slovenski glasbi, odmevih klopotca in poskakovanju kurentov, ki so jih godbeniki izvrstno vpletli v svoj program.

KONCERTNI PROGRAM IN NAČRTI

Godba Slovenskih železnic ima velike načrte tudi v prihodnje, godbenice in godbeniki pa kljub vsemu ostajajo skromni, predani ustvarjanju glasbe, in se veselijo priložnosti, da svojo vrednost dokažejo publiki in samim sebi.

Ena od priložnosti, da jih slišite pa je že to soboto, 18. junija, ob 20.15 v Zidanem Mostu ob železniški postaji. Na koncertu, na katerega bo vstop prost, bodo zaigrali čudovite klasične melodije, z železnico in krajem povezane skladbe ter tudi najbolj znamenite uspešnice svetovno znanih skladateljev.

Vir: Godba SŽ
« Nazaj na seznam
»