Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Kdor bere, je car!« z Anjo Štefan

Objavljeno: Petek, 27.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
kdor bere je car - anja stefan (3)

Pisateljica Anja Štefan z bibliotekarko Klavdijo Šiško Možgan

V torek, 24. sep. 2019, je na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško potekala 7. zaključna prireditev za vse mlade bralce, ki so sodelovali pri projektu 'Kdor bere, je car!' Tudi v letošnjem letu je 'Car' vabil k prebiranju zabavnih in hkrati kvalitetnih otroških in mladinskih leposlovnih knjig. Projekt z leti zelo lepo raste in se razvija in tako vsako leto uspemo povabiti medse več mladih bralcev. Letos ji je bilo kar 112! Nagradili smo jih z zaključno prireditvijo ter z lepimi nagradami, ki smo jih pripravili s pomočjo donatorjev.

Na prireditvi je po uvodnem pozdravu direktorice knjižnice Urške Lobnikar Paunović otroke in starše nagovorila tudi podžupanja občine Krško, gospa Ana Nuša Somrak. Poudarila je velik pomen branja in povedala, da jo veseli, da se je projektu pridružilo toliko mladih bralcev, saj se s tem dviga raven branja v občini. Občina Krško kot branju prijazna občina tako z veseljem pozdravlja lokalne projekte, ki so usmerjeni v promocijo branja. Ker pa letošnji zaključek projekta sovpada z nacionalnim mesecem skupnega branja, smo se tako v branju povezali tudi širše, na nacionalni ravni.

kdor bere je car - anja stefan (5)

Tudi letos je bil mladinski oddelek prostorsko premajhen, da bi lahko sprejel vse carične in carje, ki navdušeno berejo otroško in mladinsko literaturo.

Glede na to, da 'car' praznuje že 7 let in je sedmica pravljično število, smo tokrat povabili v goste znano slovensko pravljičarko Anjo Štefan. Pravljic, pravijo, ni nikoli preveč. Znani indijski rek pravi: ''Dokler so otroci majhni, jim dajaj korenine, da poženejo. Ko postanejo malce večji, jim daj peruti, zato jim veliko pripoveduj o lepem in čudežem – to so pravljice.'' Lepo in čudežno pa ugaja tako otrokom kot tudi odraslim. Gospa Anja nam je s svojim božajočim glasom dala peruti in nas z njimi ponesla v pravljične svetove. Vsi, najmlajši in tudi malce manj mladi smo ji z zanimanjem prisluhnili, za konec pa skupaj zapeli še pesmico. Preživeli smo res prijetno popoldne in pravljično zaključili to sezono.

V knjižnici pa že pripravljamo gradivo za novo 'carjevo' sezono. 'Car' vam bo kmalu v branje spet z veseljem ponudil nove privlačne, zanimive, dobre in kvalitetne, skratka carske zgodbe. Lepo povabljeni!

Besedilo: Klavdija Šiško Možgan, foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
« Nazaj na seznam
»