Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Kdor poje 50 let, je zagotovo dober človek«

Objavljeno: Sreda, 22.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Vlado 50 let -495

Vlado Hotko v MoPZ Kapele prepeva že 50 let.

18. septembra se je na grajskem dvorišču v Brežicah odvil prav poseben koncert Moškega pevskega zbora Kapele v počastitev jubileja – 50 let petja staroste zbora Vlada Hotka. Na koncertu je še zadnjič kapelskim pevcem kot zborovodkinja poveljevala Mihaela Komočar Gorše, ki jo je nasledila Katja Bogovič.

V Kapelah ga poznajo kot Arafata

Vlado 50 let -424

MoPZ Kapele na koncertu

Potem ko so pred dobrim letom člani MoPZ Kapele priredili slavnostni koncert ob 100-letnici delovanja, so tokratnega posvetili njihovemu članu z najdaljšim stažem prepevanja v zboru. Prvi tenor Vlado Hotko namreč med Kapelci prepeva že pol stoletja. Povezovalec koncerta Darko Ferlan ga je opisal z naslednjimi besedami: »Vlado Hotko, a on obstaja v Kapelah? Da, v Kapelah je to Balunov Vlado, še bolj pa je znan po 'partizanskem' imenu Arafat. Črn, kodrast, z velikimi 'zalizci' in brado je bil v mladosti mogoče res podoben Arafatu. Da, to je tisti Vlado. Neutruden tenorist, ki je v tej 50-letni karieri ob kapelskih zborih pel pri oktetu Orlica, Kapelskih pubih in velikokrat s svojim tenorjem pomagal raznim pevskim skupinam. Nastopal je na približno 3000 nastopih, koncertih, revijah in mnoge pospremil na zadnjo pot. Danes bi rekli, da je sodeloval v več projektih. Ob druženju v vseh teh pevskih skupinah pa je nastalo nešteto zanimivih zgodb.« Vlado Hotko, po poklicu šofer, je ljubil hitrost. Če je bilo treba pravočasno priti na pogreb v Brežice, kljub kolinam doma, se je s svojo Lado skozi Dobravo peljal tudi 150 km/uro, da je pravočasno prispel le minuto pred pogrebom. Pravi, da je najbolj varno ponoči prečkati križišče v Dobravi z ugasnjenimi lučmi. Če mu je bilo na špedicijski vožnji tovornjaka iz Brežic do Beograda dolgčas, si je ob volanu krajšal čas z branjem stripov. Vlado je vsekakor izkušen šofer, saj je imel razne karambole s skoraj vsemi prometnimi sredstvi, tudi z ladjo, skoraj s helikopterjem, le z letalom še ne, se je glasil že malce hudomušen opis jubilanta. Vlado je med drugim večkrat poletel z letalom, skočil s 3500 m višine s padalom v tandemu, bil šestkrat na Triglavu, ki je po njegovem visok 2867 m, saj je splezal na vrh Aljaževega stolpa. »Kdor poje, zlo ne misli. A kdor poje 50 let, je zagotovo dober človek,« je zanj dejal Ferlan.
Vlado 50 let -448

Primopredaja dirigentske palice med Mihaelo Komočar Gorše in Katjo Bogovič


Primopredaja dirigentske palice

Drugi pomemben dogodek na koncertu pa je bil primopredaja dirigentske palice iz rok Mihaele Komočar Gorše, ki je kot prva ženska zbor s krajšimi prekinitvami vodila celo desetletje in bila pri tem tudi zelo uspešna, kar pričajo številna priznanja z območnih in regijskih tekmovanj, v roke mladi novi zborovodji Katji Bogovič. Vsak zbor potrebuje zborovodjo, ki skrbi za umetniško vrednost, red, repertoar, napredek. Doslej je zbor vodilo 12 zborovodij. V stoto leto je zbor popeljala profesorica Mihaela Komočar Gorše, ki pravi, da imajo fantje »lepo lastnost, da prisluhnejo glasbi in iz not ustvarijo živo zgodbo«. Mihaela je vlogo prve ženske zborovodje prevzela leta 2011, ko je nasledila Miho Halerja.
Vlado 50 let -491

Vladko Hotko z družino in člani kapelskega zbora v ozadju

Kot sama pravi, se je to zgodilo po naključju in je s to svojo odločitvijo presenetila še sama sebe. Iz petja je diplomirala na zagrebški glasbeni akademiji in se pozneje izpopolnjevala še v Franciji in drugod. Pela je v več zborih, kot operna pevka pa je v zahtevnih vlogah nastopala na raznih opernih in koncertnih odrih Evrope, med drugim na Dunaju, v Parizu, Barceloni, Avignonu, Zagrebu, Frontignanu, Osijeku in Splitu, ter bila za svoje nastope večkrat nagrajena. Kapelski zbor je s svojim znanjem in vztrajnostjo dvignila na novo kakovostno raven, o čemer pričajo ocene z regijskih zborovskih revij. V imenu zbora se je Mihaeli ob tej priložnosti zahvalil predsednik Nino Bogovič in ji izročil darilo. Mihaela je tudi namenila nekaj besed občinstvu, čestitala Vladu za njegov jubilej in izpostavila, da je ponosna, da je bila del Vladove 50-letne zgodbe in 100-letne zgodbe kapelskega zbora.

Novo stoletno zgodbo kapelskega zbora pa pričenja mlada zborovodkinja magistra Katja Bogovič iz Loč pri Dobovi, ki je letos z odliko magistrirala iz muzikologije. V času študija je znanje in izkušnje nabirala kot pevka Dekliškega ter Komornega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani. Pouk solopetja je na brežiški glasbeni šoli začela obiskovati ravno pri profesorici Mihaeli Komočar Gorše, višjo stopnjo pa nadaljuje v razredu profesorice Barbare Nagode na Glasbeni šoli Vič-Rudnik. Vsako leto se v Ljubljani udeležuje mojstrskih tečajev za solo pevce, zaključila je tudi prvo stopnjo zborovodske šole. Je večletna umetniška vodja Vokalne skupine Aria, kot flavtistka je dejavna v Gasilskem pihalnem orkestru Loče.

Številne čestitke Vladu Hotku

Program koncerta je bil posebej izbran, saj je pri skoraj polovici skladb solo izvajal Vlado Hotko. Za instrumentalno spremljavo so poskrbeli Kristjan Račič in Špela Troha Ogorevc na klavirju ter Tadej Kopinč na harmoniki. Vladu je ob jubileju čestitala njegova družina, sin Silvo in hčerka Mojca z družinami ter žena Nežika, ki je imela v imenu družine nagovor, pa tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, Janko Podgoršek v imenu pevcev okteta Orlica Pišece, Mihaela Blaževič v imenu KD Kapele in KS Kapele, Marko Blaževič v imenu ljudskih pevcev Kapelski pubje, Matej Fon v imenu ljudskih pevcev iz Boštanja, Franc Kene v imenu KD Globoko, kot dolgoletni Vladov prijatelj in tudi kot mentor v oktetu Orlica Pišece, Sara Tomić v imenu KD Zvezda Dobova in Vokalne skupine Aria, tonski mojster Dominik Krt, ki se pohvali, da že tudi vrsto let sodeluje z MoPZ Kapele in Vladom Hotkom, ter v imenu MoPZ Kapele predsednik Nino Bogovič, ki je Vladu izročil tudi foto album s fotografijami, posnetimi seveda z raznih pevskih dogodkov.

Koncert, ki je bil izveden po navodilih za preprečevanje širjenja covida-19: preverjanje pogoja PCT na vhodu, upoštevanje varnostne razdalje in seznanitev obiskovalcev z varnostnimi pravili, je bil všečen, obiskovalci so lahko uživali, še najbolj pa je užival Vlado.

R. R., foto: D. Lipej

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči

26.11.2020 | Redakcija

Ribe so lovile v vrečo iz jute

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu