Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Keramična instalacija brežiških likovnikov Prostor v prostoru

Objavljeno: Petek, 09.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
1-DSC02098.
Člani Društva likovnikov Brežice (DLB) so v torek, 6. oktobra,  v avli UE Brežice svojim zvestim spremljevalcem predstavili razstavo keramične instalacije, ki so jo poimenovali Prostor v prostoru.

Kljub nelagodni situaciji je imela predsednica DLB Zlatka Vučinić čast, da je na otvoritvi lahko pozdravila lepo število ljubiteljev ustvarjalne umetnosti pa tudi člane brežiških likovnikov, ki sicer niso ustvarjali v instalaciji, saj člani z vsako novo razstavo pokažejo, kako znajo v ustvarjalnosti prerasti same sebe.
1-DSC02108

Vučinićeva je pojasnila, da je prostorska instalacija postavljena v kubus, katerega prvotni namen je nositi instalacijo. Po drugi strani le-ta sam vstopi v vizualni objekt in postane tudi sam del celotne instalacije kot prostor v prostoru. Ko so razvijali projekt, je bila pred njimi večplastna zgodba, ki poleg umetniške ideje v sebi prepleta tudi zgodbo o samem društvu, o njegovem delovanju in medsebojnem prepletu notranjih vezi med člani društva in v prostoru, v katerem delujejo. In je spet  Prostor v prostoru. Ustvarjanje in delovanje v društvu je tako preplet kreativnosti posameznika, ki s svojo osebnostjo, kreativno energijo in izražanjem dodaja svoj del celoti, ki povratno spodbuja individualni umetniški razvoj.

Instalacijo je postavila članica DLB, likovna pedagoginja Alenka Venišnik. Instalacija Prostor v prostoru je zahtevala veliko skupino, ki je izdelavi posvetila prek 200  ur ustvarjalnega časa: Mija Baškovč, Kristina Bevc, Maja Gramc, Daniela Meke, Jan Petelinc, Olga Piltaver, Tatjana Potokar,  Alenka Venišnik in Zlatka Vučinić, ki se je zahvalila simpatizerju društva Tomažu Venišniku, resnemu kandidatu za izrednega člana društva, ki je s svojo vztrajnostjo in delom poskrbel, da instalacija ni obvisela – dobesedno v zraku.

Mentorica Venišnikova je z ustvarjalkami (brale so pesnitve Kocbeka, Kosovela, Vipotnika in Kajuha na temo gozda) ponudila poetični esej o gozdu, le del: najmanjša enota gozda je eno samo drevo –izločeno, izvzeto, izpostavljeno, povzdignjeno, spremenjeno v simbol, v metaforo, je tesno povezano z elementoma voda in ogenj; že sam pogled nanj daje občutek sprostitve, navdiha, zavetja, topline, varnosti, koncertno dvorano tišine, šumenje vetra, ptičjega petja. Ko se je nujno treba zavedati, da smo del narave. Močnejši premaga šibkejšega, kar je zakon gozda, ki naj nam pomeni spomin in opomin na vse lepo in hudo, kar nas čaka.

S pohvalo društvu in posameznikom za bogato ustvarjalnost  je razstavo odprla podžupanja Mila Levec; druženje se je pričelo z baletno plesalko Saro Levičar iz PD Imani in nadaljevalo v Kavarni Žagar, kjer brežiški likovniki razstavljajo, v izložbenih oknih trgovine Darila Don pa so na ogled keramični izdelki članic DLB.

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte