Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Keramika, ena od pravih reči

Objavljeno: Petek, 18.12.2009    Rubrika: KULTURA
Keramika, ena od pravih reči Društvo likovnikov Brežice, ki letos proslavlja 45-letnico delovanja, v društvu pa je bila pred tremi leti ustanovljena tudi sekcija keramikov, je v četrtek, 17. decembra, v sejni sobi Upravne enote Brežice organiziralo otvoritev študijske razstave unikatne keramike - razstave keramičnih del, nastalih na tečajih Oblikovanje unikatne keramike.

Tokratna razstava prikazuje dela šestnajstih avtorjev, ki so nastala na dveh tečajih keramike (leta 2008 15 in leta 2009 18 udeležencev). Na vseh tečajih je bila mentorica Nevenka Ruškovič, ki je pomagala pri izvedbi zamisli s svojimi bogatimi izkušnjami in jih je nesebično delila z udeleženci. Dela so izvedena v raku tehniki, ki je starodavna japonska tehnika dekorativnega žganja v keramiki in omogoča atraktivne, neponovljene vzorce, vsak keramični izdelek pa je pri tej tehniki žganja unikat.

Branka Ereš, ki je predstavila programe delovanja društva, je poudarila, da jim je Upravna enota Brežice že drugič omogočila izvesti razstavo keramičnih del, za kar se zahvaljujejo, v zahvalo pa so enoti poklonili dvoje avtorskih del in sicer Branke Benje in Nevenke Ruškovič; ob praznovanju 45-letnice društva se znova zahvaljujejo Občini Brežice, Mladinskemu centru, Glasbeni šoli, Zavodu za podjetništvo in JSKD-OI Brežice, za razumevanje in pomoč pa so jim poklonili likovna dela članov društva.

V novem letu je Ereševa vsem prisotnim zaželela naj jim čas nakloni spoznati prave ljudi, storiti prave reči, ubrati prave poti, v sebi in drugih pa najti le dobre stvari. Učenca prof. Tomislava Vrandečiča - Simon Roguljič in Kristian Zidarič sta z igranjem brazilskih plesov na kitari ponudila prijetno otvoritev razstave.

Spodaj še nekaj foto utrinkov z otvoritve, ki jih je zabeležil Oliver Ruškovič.N. J. S.

« Nazaj na seznam