Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kiparju Dušanu Tršarju nagrada Riharda Jakopiča za življenjsko delo

Objavljeno: Četrtek, 12.04.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Kostanjevica_galerija_Dusan_Trsar_45

Dušan Tršar na lanski retrospektivni razstavi v Kostanjevici na Krki (foto: P. P./arhiv PO)

Danes, 12. aprila, ob 18. uri bodo v Moderni galeriji slovesno podelili največje nagrade za likovno in vizualno umetnost - nagrado in priznanji Riharda Jakopiča 2018. 

"V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki smo izjemno veseli, da je letošnji prejemnik nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo akademski kipar Dušan Tršar, katerega življenjski jubilej smo v naši galeriji lani počastili s pripravo retrospektivne razstave," so sporočili iz Kostanjevice na Krki. Omenjeno razstavo so kot osrednji razstavni projekt lanske sezone pripravili v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana. V sklopu projekta je bil na razstavi v Galeriji DLUL (11. 4.-7. 5. 2017) na ogled tudi izbor Tršarjeve male plastike. Izbor del retrospektivne razstave je po zaključku razstave v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki gostoval v Moderni galeriji v Ljubljani (28. 9.-26.11. 2017), Galeriji Murska Sobota (16.11-30.12.2017) ter letos v Pilonovi galeriji Ajdovščina (7.2.-25.3. 2018).

Dušan Tršar - nagrada Riharda Jakopiča 2018

Dušan Tršar se je rodil 18. januarja 1937. Otroštvo je preživel v Planini pri Rakeku. Obiskoval je Šolo za umetno obrt v Kropi, kjer se je med letoma 1952 in 1955 učil kovaške obrti. Leta 1963 je diplomiral na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, in nato leta 1966 končal kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1979 je postal docent in predavatelj na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je med letoma 1989 in 1991 deloval kot dekan. Nato je postal redni profesor na Oddelku za kiparstvo, kjer je predaval do upokojitve leta 2006.

Do danes je razstavljal na več kot petdesetih samostojnih in številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med drugimi: Zlato ptico (1970), Župančičevo nagrado (1974), Nagrado prešernovega sklada (1978) in Zlato plaketo Univerze v Ljubljani (2003). Leta 2012 je postal častni občan občine Kostanjevica na Krki.

Tršar je pri svojem ustvarjanju sprva izhajal iz varjene plastike človeške figure z izrazitimi poudarki na njeni konstruktivnosti. Deloval je v skupini z Dragico Čadež, Dževadom Hozo in Dragom Hrvackim, po odstopu Hoza pa s Tonetom Lapajnom, ki je l. 1969 umetniško dozorela, dobila izrazito novokonstruktivistično programsko osnovo in se 1970 tudi formalno ustanovila kot Neokonstruktivisti, a je po letu 1972 razpadla; tedaj se je Tršar usmeril na področje raziskovanja v okviru lumino objektov, skulptur iz prosojnih plastičnih snovi, ki največkrat osvetljene z neonskimi cevmi različnih barv, ohranjajo iluzijo figure ali krajin. Nad pleksi steklom sta postopoma prevladala žgana glina in bron, velik pomen pa ima v njegovem delu tudi risba.

Eden bistvenih poudarkov pri ustvarjanju Dušana Tršarja je zagotovo povzdig barve in svetlobe kot temeljnih likovnih prvin, značilnih za slikarstvo, na kiparsko raven. Razvoj njegovega dojemanja kiparske umetnosti sovpada z razvojem kulture in igrivo opozarja na družbene spremembe. To je bilo lansko leto ob avtorjevi 80-letnici predstavljeno na obsežni razstavi v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki je razstavo pripravila v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

P. P./vir: GBJ, foto: Tomaž Grdin
« Nazaj na seznam