Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kiparska razstava Tajde Tomšič

Objavljeno: Sobota, 24.08.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Tajda Tomsic, razstava, foto L. Motore (9)

Sevniška študentka kiparstva Tajda Tomšič je v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu pripravila svojo prvo samostojno razstavo.

V prostorih Mosconove galerije na gradu Sevnica se s svojimi kiparskimi stvaritvami predstavlja študentka zadnjega letnika na Akademiji za likovno umetnost in dizajn Tajda Tomšič iz Sevnice.

Odprtje razstave je potekalo v četrtkovem večeru ob zelo dobrem obisku. Obiskovalke in obiskovalci so si v treh sobanah ogledali tri različne tematske sklope kiparskih del, ki so nastajala v zadnjem letu študija Tajde Tomšič na študijski izmenjavi na Poljskem, na Academy of Fine Arts v Varšavi.

»Razstava je preplet različnih materialov, ki dajejo vsak svojo kvaliteto in vsakemu materialu posebej sem se trudila približati na svoj način ter v njem izraziti svoje ideje, svoj pogled na to, kar nas obdaja in pritegne mojo pozornost. Kiparska dela iz keramike so razstavljena v prvem razstavnem prostoru, v drugem je razstavljen triptih, kjer sem uporabila olje na platnu, ki je značilna slikarska tehnika, a sem iz njega naredila kiparsko delo. V tretjem prostoru je predstavljena elipsa, kjer sem uporabila bron. Elipsi iz brona, ki je zelo težka kovina, čeprav na steni ne deluje tako, sem dodala še inštalacijo iz papirja. Z njo sem želela zapolniti prostor okroglega stolpa in doseči neko ravnovesje, kajti za papir je znano, da je zelo lahek,« je tekla predstavitev razstavljenih del, med katerimi je zaradi posebne osvetlitve in naravne velikosti pritegnil največ pozornosti dopasni ženski akt. »S samimi kipom sploh nisem želela veliko povedati. Spominja na lik Venere, kajti ženske smo na nek način boginje. Ob pogledu nanjo nas kot gledalca pritegne njen izrazit obraz in njene dojke,« je skušala mlada umetnica opisati kiparsko delo, ki je bilo najprej narejeno v glini, potem je bilo odlito v gips, za končen videz pa so bili dodatni še razni praški, pesek in pigmenti, s čimer je želela aktu vdahniti življenjskost. »Zakaj sem izbrala rumeno barvo, ne znam pojasniti, morda zaradi sonca, vedrine, nasmeha,« je odgovorila še na eno izmed vprašanj. Za pomoč pri postavitvi prve samostojne razstave in pogostitvi se je mlada sevniška umetnica zahvalila družini in sorodnikom, ki so ji pomagali tudi pri prenosu del iz Varšave v Sevnico, pri čemer zapletov pri prehodu meje ni bilo, je še nasmejana povedala in se kmalu posvetila prijateljem in znancem, ki so ji čestitali za njeno prvo javno predstavitev kiparskih del, ki vnašajo tudi več bivanjskih vprašanj in premišljevanj.

Razstava z naslovom Triptych je na ogled do 15. septembra v odpiralnem času gradu in za skupine po predhodnem dogovoru.

S. R., foto: S. R., L. M.
« Nazaj na seznam