Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klavirska virtuozinja Mitra Kotte požela stoječe ovacije Viteške dvorane

Objavljeno: Sobota, 22.01.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_koncert_mitre_kotte (32)

Mitra Kotte

Eden redkih dogodkov, ki se v tem času odvijajo v živo, je bil v petkovem večeru koncert pianistke Mitre Kotte v Viteški dvorani gradu Brežice. Še ne 27-letna klavirska virtuozinja je že tretjič nastopila na tem prizorišču in tudi tokrat več kot navdušila občinstvo, ki ji je na koncu namenilo stoječe ovacije.

Mitra Kotte, ki se je rodila leta 1995 na Dunaju, v družini, ki je tesno povezana z Brežicami, saj je najmlajša potomka znane brežiške trgovske družine Del Cott, je svoje mojstrstvo črno-belih tipk dokazala s preigravanjem skladb treh velikih skladateljev, Ludwiga van Beethovna, Johannesa Brahmsa in Franca Liszta. Poslušali smo Beethovnovo Sonato in f-minor, op. 57 "Appassionata", Brahmsovo Klavierstücke, op. 76 in Lisztovo Sonato in b-minor
pmb_koncert_mitre_kotte (26)

Mitra se je pri štirih letih pričela učiti klavir pri Nini Igudesmann na glasbeni šoli "Musikschule der Stadt Wien". Na "Universität für Musik und darstellende Kunst Wien" sta bila njena učitelja Imola Joo in Christiane Karajev, kot diplomantka pa je študirala pod okriljem Martina Hughesa. V sezoni 2015/2016 je prvič nastopila kot samostojna izvajalka na "Wiener Musikverein" in "Liszt Festival Raiding". Sledili so številni samostojni klavirski koncerti in koncerti komorne glasbe, kot npr. za "International Chopin Society", "Beethoven Society Vienna", "Cziffra-Stifftung", v "Dublin National Concert Hall" in "Wiener Konzerthaus" ter v različnih mestih Evrope, Azije in ZDA. Med drugim je nastopala s Simfoničnim orkestrom iz Teherana, Dunajsko filharmonijo za mlade in Salzburškimi komornimi solisti.

Prejemnica številnih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj

pmb_koncert_mitre_kotte (42)

René in Mitra Kotte z direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj

Je prejemnica številnih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj v kategorijah klavir solo in komorna glasba. Septembra 2015 je na tekmovanju "1st Zhuhai International Mozart Competition for Young Musicians" na Kitajskem prejela drugo nagrado. Leta 2014 je bila nagrajenka in zmagovalka mednarodnega tekmovanja za mlade pianiste "Haydn prize" v Ettlingenu v Nemčiji. Je dobitnica nagrade "Förderpreis für junge Künstler - Stiftung Margaretha Schenk 2014", ki jo podeljuje ustanova Mozart Society z Dunaja, in nagrade "Musica Juventutis 2014". Avgusta 2011 je prejela posebno priznanje na tretjem mednarodnem tekmovanju pianistov Rosario Marciano na Dunaju. Julija istega leta sta na 11. mednarodnem tekmovanju "Münchner Klavierpodium" sledili še dve nagradi: nagrada za mlade pianiste in Schubertova nagrada za najboljšo interpretacijo del Franza Schuberta. Leta 2010 je na 1. mednarodnem tekmovanju Takács v Avstriji osvojila drugo nagrado in diplomo za najboljšo interpretacijo del J. Takácsa. Leta 2019 ji je avstrijska organizacija Jeunesse - Musikalische Jugend podelila naziv obetavne "start-up" umetnice.

Viteška dvorana gradu Brežice je bila že tretjič na Mitrinem koncertnem seznamu, saj je prvi koncert izvedla 5. 12. 2015, drugega pa 29. 9. 2018. Dan pred brežiškim koncertom je nastopila tudi v Viteški dvorani Križank v Ljubljani, kjer sta bili s harfistko Najo Mohorič del programa 29. mednarodnega cikla Mladi virtuozi v organizaciji Festivala Ljubljana.
pmb_koncert_mitre_kotte (30)

Stoječe ovacije občinstva v Viteški dvorani


Mitra ob prihodu v Viteško dvorano: Še vedno je lepa

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj se je tako na začetku kot tudi na koncu prisrčno zahvalila glasbeni gostji, rekoč, da so še kako veseli in ponosni, da so lahko novo koncertno leto v PMB začeli s tako veliko umetnico. Dodala je še: "Novo leto je že v polnem teku, žal ponovno v malo upočasnjenem, skrb vzbujajočem, a verjamem, da smo optimistični, dobre volje in veseli, da je današnji dan tisti pravi dan, ki ga želimo preživeti skupaj v najlepši baročni dvorani daleč naokoli." O Mitri Kotte pa: "Danes spet pozdravljamo našo gostjo, Mitro Kotte, mlado pianistko, ki povezuje Dunaj in Brežice ter seveda s svojim delom in talentom tudi cel svet. Ko je danes dopoldne vstopila v dvorano, je vzdihnila in čisto potiho rekla: 'Še vedno je lepa.' Lep trenutek tudi za nas, ki skrbimo za to dvorano, in tudi zame osebno, saj vem, da je v tem času prepotovala tako rekoč ves svet. Skozi tekmovanja, koncerte, sodelovanja jo lahko spoznavamo tudi po danes tako dostopnih digitalnih platformah, a vemo, da je najlepše v živo, zato se predajmo njeni virtuoznosti." Ob koncu se je Černelič Krošelj zahvalila še Mitrinemu očetu Renéju Kotteju, ki je bil tudi prisoten na koncertu, Mitra pa je prejemala čestitke navdušenih poslušalcev.

Videoposnetek dela nastopa Mitre Kotte smo na željo njenega očeta naknadno umaknili.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»