Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klavirski duo Gorišek-Lazar & Zagrebški kvartet saksofonov v Kulturnem domu Krško

Objavljeno: Sreda, 05.12.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Gorišek-Lazar1

Klavirski duo Gorišek-Lazar

Klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov se bodo na tokratnem koncertu v Kulturnem domu Krško predstavili s popolnoma novim programom, ki bo vseboval tudi dve Lazarjevi noviteti. Program bo vseboval preplet skladb Milka Lazarja in Philipa Glassa za dva klavirja ter skladb za neobičajni sekstet štirih saksofonov in dveh klavirjev.

O zasedbi:
Klavirski duo Gorišek-Lazar združuje izjemna slovenska glasbenika, oba tudi nagrajenca Prešernovega sklada: Bojana Goriška, vodilnega slovenskega pianista na področju sodobne klavirske literature, ter Milka Lazarja, enega naših najbolj vsestranskih glasbenikov (skladatelja, pianista, čembalista, saksofonista in jazzista). Njuna glasba je zmes sodobne komorne glasbe, improvizacije in jazza, večinoma pa jo prav za to zasedbo piše Milko Lazar.
ZGQuartSax1

Zagrebški kvartet saksofonovSlednji je kar nekaj skladb posvetil tudi Zagrebškemu kvartetu saksofonov, ki ga sestavljajo Dragan Sremec, sopranski saksofon, Goran Merčep, altovski saksofon, Saša Nestorović, tenorski saksofon in Matjaž Drevenšek, baritonski saksofon. V letošnji sezoni sestav slavi 30 let neprekinjenega delovanja v isti zasedbi in je tako eden najstarejših saksofonskih kvartetov. Mednarodno uveljavljen in priznan vrhunski ansambel koncertira po Evropi, ZDA, Kanadi, Južni Ameriki ter Aziji in je za svoje umetniško delovanje požel nemalo priznanj.
 
Program koncerta:

V prvem delu večera nam bodo glasbeniki premierno izvedli letošnjo noviteto Milka Lazarja “Obscure Dances” za kvartet saksofonov in dva klavirja ter prvič izvedli Lazarjevo predelavo dela “Concerto for Saxophone Quartet” (1995) Philipa Glassa za kvartet saksofonov in dva klavirja. V drugem delu nastopa pa bomo deležni prve izvedbe dela “Four Movements for Two Pianos” (2008) Philipa Glassa v Sloveniji in prvo izvedbo še ene Lazarjeve letošnje novitete, “Songs from Faust” za dva klavirja, iz celovečernega baleta Faust – Das Ballett, ki je bil v koreografiji Edwarda Cluga z velikim uspehom aprila letos premierno izveden v züriški operi.
 
------------------------------
Klavirski duo Gorišek-Lazar & Zagrebški kvartet saksofonov
petek, 7. 12., ob 20. uri
za ARSonica 2018 abonma in izven
Več o koncertu: http://www.kd-krsko.si/program/klavirski-duo-bojan-gorisek-milko-lazar-in-zagrebski-kvartet-saksofonov
------------------------------
 
Vir: Kulturni dom Krško
 
« Nazaj na seznam
»