Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klavžarjeve Barve skozi čas

Objavljeno: Ponedeljek, 24.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava janez klavzar (26)

Janez Klavžar v pogovoru z Branko Pirc

V krški Dvorani v parku od 21. februarja dalje razstavlja ciklus slik Barve skozi čas Brežičan Janez Klavžar, po rodu iz Krškega. Klavžar, član krškega KUD Liber, likovno govorico s čopičem izpoveduje že 20 let, razstavljena dela v dvorani pa datirajo v zadnje desetletje.

Gre za šesto samostojno razstavo Janeza Klavžarja, od tega drugič razstavlja v krški dvorani, število skupinskih razstav, na katerih je sodeloval, pa je že več kot 100. Med slednjimi velja omeniti sodelovanje na že desetih slikarskih razstavah Ex-Tempore Piran, ki velja za najstarejši Ex-tempore v Evropi, pa tudi na mednarodnem Ex- Tempore Ptuj in regijskih ter državnih tematskih razstavah. Za svoja dela je prejel že vrsto priznanj in nagrad, uvršča pa se med najplodovitejše ljubiteljske likovne ustvarjalce v Posavju.

razstava janez klavzar (22)

S pesmimi je razstavo pospremila Kristina Lovšin Salmič

Kot je umetnika, Klavžar je sicer višji kriminalistični inšpektor, zaposlen v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, in njegova dela predstavila prof. umetnostne zgodovine, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja Alenka Černelič Krošelj, Klavžar svojo likovno govorico neprestano nadgrajuje z lastnim dojemanjem sveta, pri čemur izstopajo motivi obmorskih mest in solin pa tudi begunska kriza, odnos do zdravja in okolja ipd. Kolikšno število slik je do sedaj ustvaril, niti avtor natančno ne ve, je pa teh več sto, je povedal.

Enomesečno razstavo so z besedami pospremili na pot še predsednica KUD Liber Branka Pirc in krška podžupanja Ana Somrak, ki je razstavo tudi odprla, s spremljajočim glasbenim programom pa je otvoritev razstave dodatno popestrila milozvočna Kristina Lovšin Salmič.

B. M.
« Nazaj na seznam