Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kljub epidemiji so bili v Društvu Svoboda Krmelj dejavni

Objavljeno: Sreda, 20.01.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Rocnodelska razstava

Dela krmeljskih ustvarjalk ročnih del so bila na ogled skozi zastekljena okna.

Lansko leto kulturi ni ni bilo najbolj naklonjeno, a kljub temu so članice in člani Društva Svoboda Krmelj pridno ustvarjali skozi celo leto, za zaključek leta pa pripravili tri razstave, od katerih je bila ena na ogled skozi okna in v virtualni obliki, drugi dve pa samo v virtualni obliki.

Društvo Svoboda Krmelj se je v preteklem letu predstavilo v virtualni obliki na Facebook strani društva, tik pred decembrskimi prazničnimi dnevi pa še v okviru foto sekcije s fotografsko razstavo predsednice društva Nevenke Flajs. Razstava z naslovom Laibach X je osvežila spomin na nepozabne trenutke na prvi javni vaji za predstavitev skladb z albuma 'Also sprach Zarathustra' v trboveljskem delavskem domu, s katerim je zasavska glasbena zasedba Laibach v lanskem letu obeležila (tako kot Društvo Svoboda Krmelj) 40 let uspešnega delovanja. Nevenka Flajs je dobila dovoljenje, da člane skupine lahko fotografira med nastopom.

Lansko leto je bilo nepozabno tudi za sekcijo ročnih del Sončnice, ki jo vodi Metoda Bec. Članice sekcije, ki delujejo v okviru Društvu Svoboda Krmelj leto dni, so večino svojih ročnih del namesto na skupnih delavnicah zaradi aktualnih razmer naredile doma. Nastala dela so razstavile na okenskih policah v nekdanjih prostorih sevniške enote knjižnice, kjer so bili unikatni izdelki na ogled od 21. decembra dalje. »Nekdanja knjižnica počasi pridobiva novo funkcijo, ki si jo vsi že dolgo želimo, postaja galerija. Razstava naših ročnodelk pa je zaradi aktualnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom na ogled tudi v virtualni obliki,« je povedala predsednica Društva Svoboda Krmelj Nevenka Flajs, vodja sekcije za ročna dela Metoda Bec pa se je za izvedbo razstave zahvalila predsednici KS Krmelj Klementini Žvar in vsem, ki so sodelovali pri postavitvi.

Dejavna je bila, tako kot mnoga pretekla leta, tudi likovna sekcija, ki jo vodi Ana Hočevar. Lanskoletna XVI. likovna kolonija Krmelj 2020 je v skladu z aktualnimi ukrepi potekala v varnem zavetju domov ustvarjalk in ustvarjalcev in ker jim situacija ni bila naklonjena niti v oktobru, ko se običajno odvija odprtje razstave, je le-ta potekala v virtualni obliki. Sodelovali so: Judita Rajnar, Tanja Košar, Stanka Bantan, Branka Vizler, Antonija Petrič, Sonja Grešak, Pavla Černigoj, Marija Oven, Nina Gole, Katarina Ban, Gusta Mirt, Barbara Pergovnik, Ana Hočevar, Mojca Musar, Erik Smrkolj in David Smrkolj ter Nevenka Flajs.

Za pripravo video predstavitev sta poskrbeli foto in video sekcija Društva Svoboda Krmelj.

S. R./N. Flajs

 
« Nazaj na seznam