Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kljub omejitvam so v Fotoklubu Brežice cilje v lanskem letu skoraj v celoti uresničili

Objavljeno: Četrtek, 07.01.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
120574209_3467105673384439_6998446934300680188_o

Med postavitvijo jesenske klubske razstave v avli UE Brežice

14 članov in članica Fotokluba Brežice je proti koncu lanskega leta na klubski letni programski konferenci enoglasno sprejelo programske usmeritve kluba in tekoče naloge za letošnje leto. Enotno mnenje je, da so skoraj v celoti uresničili za leto 2020 zastavljene cilje in to kljub omejitvam ter negotovi aktualni epidemiološki situaciji.

Vsaka fotografija mora biti prepoznavna po svoji vsebini, zgodbi ...

Ponovitev Naši razgledi- (1)

Fotografije članov Fotokluba Brežice so lani nekaj časa krasile tudi občinske hodnike.

Fotoklub Brežice, ki je bil uradno ustanovljen na začetku leta 2017, pred tem pa je kot fotosekcija eno leto deloval v okviru KD Franc Bogovič Dobova, je svojo dejavnost usmeril predvsem na fotografsko in umetniško izobraževanje članov in širše – poučevanje mladih in občanov o fotografiji in fotografiranju. »Kot člani širimo in promoviramo več različnih vrst fotografije. Vsako leto organiziramo razne izobraževalne dejavnosti, predavanja, fotoizlete, pogovore, kritike fotografij in fotodelavnice. Člane vzpodbujamo k samoizobraževanju preko strokovnega gradiva – knjig in revij ter spleta. Moto našega izražanja je, da mora biti vsaka fotografija, ki jo želimo predstaviti javnosti, prepoznavna po svoji vsebini, zgodbi, izpovednosti, sporočilni in estetski vrednosti ter tehnični dovršenosti,« opisuje predsednik Fotokluba Brežice Davor Lipej. Svoja fotografska znanja in izkušnje radi prenašajo na druge, posebej na mlajše, poudarja. »Želeli bi, da bi tudi ostali ljubitelji fotografije izpopolnjevali svoje znanje in veščine, zato v klub, ne glede na starostne skupine, vabimo nove člane z namenom pridobivati znanja o fotografiji. Tudi za ljubiteljske fotografe z več izkušnjami lahko organiziramo seminarje, fotodelavnice, predavanja in druge oblike izobraževanja s ciljem izboljšati fotografska znanja in veščine,« sporoča Lipej. Za informacije so dosegljivi na socialnem omrežju Facebook.

Odprtja fotografskih razstav so posebni dogodki

126857018_10158809714669253_3856526610063956563_o

Lani so se žal poslovili od Vlada Bucala (levo), poleg njega brežiški fotograf Vinko Šebrek.

Med pomembnejšimi dejavnostmi kluba je razstavna dejavnost. Vsako leto organizirajo dve tematsko pregledni društveni razstavi; spomladansko in jesensko. Kot opisuje Lipej, je organizacija preglednih razstav vpogled in zaključek več mesecev trajajočega procesa fotografskega ustvarjanja kluba v celoti, hkrati je to vpogled v dejavnost in nove dosežke članov kluba. »Odprtja razstav so posebni dogodki ter simbioza fotografske umetnosti in kulture, začetek javnega življenja fotografskih del ter srečevanje ustvarjalcev in ljubiteljev fotografije. Klub vzpodbuja in podpira samostojne avtorske razstave posameznih članov, njihovo sodelovanje na domačih in mednarodnih razstavah žirirane fotografije ter objavljanje fotografij na raznih družbenih omrežjih ali spletnih straneh.« Njihovi člani se v svojem fotografskem ustvarjanju lotevajo različnih tem in motivov, različnih pristopov in načinov, od klasične dokumentarne, eksperimentalne, abstraktne in umetniške (izrazne) fotografije. Po Lipejevih besedah jih lahko žanrsko in motivsko opredelimo kot naravoslovno, popotniško, poulično, panoramsko, arhitekturno, portretno in scensko fotografijo. Med njihove pomembne dejavnosti vsekakor sodijo tedenska druženja in sestanki članov, kjer si izmenjujejo informacije in izkušnje ter poglede na fotografijo.

Zapustil jih je Buco

Trenutna epidemiološka situacija je vplivala tudi na njihovo dejavnost, tako da so se morali prilagoditi novim oblikam dela na daljavo. Lani spomladi so organizirali virtualno razstavo na temo 'koronaepidemije'. Avtorske fotografije po lastnem izboru avtorja so reflektirale njegovo osebno izpovednost: doživljanje ožjega bivanjskega okolja, odtujenost in situacije, ki zaznavajo drugačnost v okolju, t. i. novo normalnost. Kot še omenja, so s ponovitvijo klubske razstave Naši pogledi gostovali pri prijateljskem FK Sušec iz Ilirske Bistrice, njihove fotografije so krasile občinske hodnike, jesensko klubsko razstavo so pripravili v avli UE Brežice skupaj z gosti FK Sušec, opravili so fototečaj za odrasle … Lani novembra jih je po dolgi in težki bolezni žal zapustil Vlado Bucalo, ustanovni član in podpredsednik kluba. Poznali so ga kot odličnega fotografskega ustvarjalca in naravoslovnega fotografa. Bil je človek novih in izvirnih idej, izjemno prepričljiv na področju naravoslovne in izrazne fotografije. Buco, kot so ga klicali, je bil uspešen na domačih in mednarodnih fotonatečajih in razstavah. »S svojim smislom za organizacijo dela in vodenja je veliko prispeval k uspehu kluba, združevanju dobrih medsebojnih odnosov med člani kluba ter pri našem sodelovanju z drugimi društvi in posamezniki. Ohranili ga bomo v najlepšem spominu,« je še dejal Lipej.

R. Retelj, foto: arhiv Fotokluba Brežice

Prispevek je v skrajšani obliki objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam