Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Knjigobežnica predana namenu

Objavljeno: Petek, 04.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Knjigobeznica 2019 (85)

Prva 'knjigobežnica' v sevniški občini je predana namenu. V uporabo bralkam in bralcem so jo predali direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško, dr. Janez Gabrijelčič in župan Srečko Ocvirk.

Ob vhodu v sevniško občinsko stavbo stoji lesena hiška, ki je namenjena knjigam. Namen postavitve »Knjigobežnice« je na današnji dopoldanski krajši slovesnosti predstavila direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško.

Knjigobeznica 2019 (47)

V leseno hiško, pritrjeno na steno ob vhodnih vratih v občinsko stavbo, je knjigo, ki jo je sama napisala, oddala tudi Irena Ameršek.

»Knjigobežnica je hiška s knjigami, ki deluje po principu 'odnesi – prinesi'. Vsak, ki vzame knjigo iz hiške, v zameno zanjo podari svojo. Torej, knjige, ki jih doma ne potrebujemo več, lahko prinesemo v knjigobežnico in jih tako ponovno vrnemo med ljudi, brez obveznosti, članarine in zamudnine. Pobuda za tovrstno prosto izmenjavo knjig se je v Sloveniji začela septembra 2011 na družbenem omrežju Facebook in se kasneje preselila v resnično življenje. Tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnic. Cilj te pobude je, da bi ljudje podarjali predvsem knjige, ki so jim všeč, ki lahko nekomu bogatijo dan in knjigam vdihnejo novo življenje,« je povedala direktorica sevniške knjižnice in pojasnila tudi, zakaj je prva knjigobežnica v občini Sevnica postavljena pred vhodom v občinsko stavbo.

Knjigobeznica 2019 (82)

Otvoritveni dogodek sta z recitalom lastne poezije popestrili Jana Cvirn in Tanja Košar, članici sevniške literarne skupine Sev.

»S postavitvijo knjigobežnice si želimo, da bi naši občani, ki hodijo po opravkih na Občino Sevnica ter na sevniško upravno enoto, in tudi zaposleni v obeh inštitucijah, kak trenutek izkoristili in se usedli v parku s knjigo v rokah ali pa knjigo odnesli s sabo domov. Knjižnica Sevnica bo skrbela, da bo hišica polna odličnih knjig in prav tako pa vabim vse, da se ustavite ob hiški, si kakšno knjigo, ki vas pritegne, vzamete ter nazaj prinesete knjigo, za katero želite, da jo prebere še kdo poleg vas,« je pojasnjevala in se zahvalila za sodelovanje Občini Sevnica kot ustanoviteljici knjižnice.

Knjigobeznica 2019 (45)

Ob 60-letnici delovanja Knjižnice Sevnica je bila zasajena lipa, medovita rastlina.

»Čeprav je lesena hišica, ki predstavlja knjigobežnico, majhna, ima za našo knjižnico velik pomen, saj je postavljena tudi v bližini lipe, posajene ob letošnjem praznovanju 60-letnice Knjižnice Sevnica in ponazarja tudi vseslovensko gibanje Rastoča knjiga, v katero je vključena tudi naša knjižnica z Rastočo knjigo Sevnica,« je nadaljevala in besedo predala »očetu« vseslovenskega projekta Rastoča knjiga dr. Janezu Gabrijelčiču, ki je med drugim povedal, da je v 18 letih projekt zrasel in se razširil na pet kontinentov sveta ter v 14 držav sveta.

Naklonjenost knjigam in postavitvi prve knjigobežnice v sevniški občini je izrazil tudi župan Srečko Ocvirk, ki je nato skupaj z direktorico knjižnice položil knjigo v hiško ter poleg lipe postavil spominsko obeležje ob letošnji 60-letnici Knjižnice Sevnica ter povabil na osrednji dogodek, ki se bo odvijal danes ob 18. uri v Kulturni dvorani Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam