Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Knjižnica Sevnica zaprla enoto v Krmelju

Objavljeno: Četrtek, 30.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Knjiznica, korona (5)

Izposoja knjižničnega gradiva v poletnem času poteka v Knjižnici Sevnica.

S 1. julijem je svoja vrata zaprla enota Knjižnice Sevnica v Krmelju, a to ne pomeni, da izposoja knjig in ostalega gradiva ni več mogoča – vrata knjižnice v Sevnici so odprta, in sicer po poletnem delovnem času (ponedeljek, torek, četrtek in petek od 7. do 15. ure, ob sredah od 10. do 18. ure).

Razlogov za zaprtje izposojevališča v Krmelju je več in eden je zelo velika vlažnost prostora (poleti tudi do 90 %), zaradi česar so se poleg stavbnega pohištva uničevale tudi knjige in ostalo knjižnično gradivo ter računalniška oprema. V letu 2017 je potekala obnova stavbe na zunanjem delu v želji po odpravi vlage, a žal namen ni bil dosežen – vlaga je bila prisotna še naprej in zato bi bilo potrebno celovito obnoviti tudi notranje prostore, a to bi bil (pre)velik finančni zalogaj glede na število izposojenega gradiva v zadnjih letih, ko je število obiskovalk in obiskovalcev vztrajno padalo.

bibliobus (1)

Jeseni bo po Posavju začel voziti bibliobus.

»Z zaprtjem izposojevališča v Krmelju naše knjižnične storitve ne ukinjamo, pač pa jo bomo jeseni nadomestili z uvedbo posavske potujoče knjižnice. V njej si bo mogoče izposoditi tudi najnovejše knjižnično gradivo, rok za vračilo gradiva pa bo mesec dni,« pojasni direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško in dodaja, da bo izposoja knjižničnega gradiva v Krmelju ponovno mogoča od 5. oktobra dalje v potujoči knjižnici, t. i. bibliobusu, ki se bo v Krmelju ustavil dvakrat mesečno, v Gabrijelah pa enkrat mesečno.
bibliobus (18)

Barvite knjižne police bodo od letošnje jeseni dalje polne knjig in ostalega knjižničnega gradiva.

»V Mirnski dolini bo potujoča knjižnica imela postanek tudi v Šentjanžu in Tržišču,« predstavi del trase, po kateri bo vozila posavska potujoča knjižnica. »V projekt bibliobusa so vključene tudi ostale posavske knjižnice, Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško in radeška enota Knjižnice Laško. Pri tem so nas podprle tudi posavske občine,« še doda in zaključi, da bo posavska potujoča knjižnica poleg oddaljenih krajev obiskovala tudi domove za starejše, šole in vrtce.

S. R., foto: R. R., S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam