Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Knjižnice so odprle vrata

Objavljeno: Ponedeljek, 04.05.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Knjige, Knjiznica Sevnica (8)

Z današnjim dnem je ponovno mogoč vstop v knjižnice, vendar v skladu s samovarovalnimi ukrepi.

Z današnjim dnem so odprle svoja vrata tudi knjižnice v Posavju in k pogovoru smo povabili direktorico Knjižnice Sevnica Anito Šiško, da predstavi pretekli in sedanji utrip.

Kako je potekalo delo v knjižnici, ko so bila vrata zaradi zajezitve širjenja koronavirusa zaprta?

Knjižnica Sevnica je bila za obiskovalce zaprta od petka, 13. marca. V tem času izposoja in vračanje gradiva ni bila možna, bralcem pa seveda tudi ni tekla zamudnina. Ravno tako si v času zaprtja niso mogli naročiti ali rezervirati knjižničnega gradiva. Naše aktivnosti so se v tem času preselile na splet. Članicam in članom smo omogočili izposojo elektronskih knjig – v bazi je preko štiri tisoč  naslovov knjig – in v tem času smo opravili še dodaten nakup e-naslovov, da se je povečal bralni izbor. Številke izposojenih e-knjig so se dvignile: v mesecu marcu je bilo prebranih 141 e-knjig, v aprilu 186 knjig, sicer pa smo v 'normalnih časih' na mesec beležili povprečno 40 do 50 izposoj. Omogočali ter spodbujali smo tudi dostop in uporabo spletnih gradiv, in sicer branje časopisov v zbirki PRESSREADER, ki vsebuje šest tisoč naslovov dnevnega časopisja iz več kot sto držav, svetovali uporabo različnih podatkovnih zbirk, npr. Digitalne knjižnice Slovenije dLib, ter domoznanskega portala Kamra, kjer objavljamo mnogo zanimivih lokalnih domoznanskih zgodb, tudi sevniških. Bralcem je dostopna tudi zbirka Tax-fin-lex, ki omogoča pregled aktualne zakonodaje ter portal Dobreknjige.si, kjer slovenski knjižničarji bralcem pomagajo poiskati dobro knjigo. Vse našteto je bilo seveda dostopno brezplačno, bralci so se prijavili s člansko številko in geslom.

Odločili ste se tudi za 'brezstično' izposojo …

Ker so nas bralke in bralci spraševali, kdaj bomo spet odprli knjižnico, da so že zelo dolgo brez knjig, smo se odločili, da bomo od 16. aprila omogočili tudi izposojo omejenega števila enot gradiva. Beroči so nam napisali željene naslove, knjižničarke pa so pripravile gradivo. Bralne pakete smo pripravljali z rokavicami in masko na obrazu ter jih predali brezkontaktno bralcem, ki so prihajali po gradivo pred stranski vhod knjižnice. Tako je potekala izposoja brezstično in po našem mnenju popolnoma varno. Odziv je bil zelo dober, kar nas seveda veseli, kajti del kulture je tudi branje in več, ko bomo brali, več znanja in informacij bomo imeli. Marsikdo je naročil tudi študijsko gradivo, ne samo leposlovje, torej za branje za prosti čas, ampak tudi za študijske namene.

Koliko gradiva je bilo izposojenega?

Z veseljem ugotavljam, da si je 80 bralcev v dveh tednih izposodilo 280 knjig, kar so zelo lepe številke in še vedno mislim, da smo se pravilno odločili, ko smo bralcem ponudili možnost brezstične izposoje.

Kako poteka delo po ponovnem odprtju knjižničnih vrat?

Od današnjega 4. maja spet izposojamo gradivo v knjižnici, in sicer vsak dan od 7. do 16. ure v enoti v Sevnici, izposojevališči v Krmelju in Loki pri Zidanem Mostu za sedaj žal ostajata še zaprti. Bralke in bralci vstopajo posamično, z masko na obrazu, ob vstopu si razkužijo roke – poskrbeli smo za vse priporočljive varnostne ukrepe, kar pomeni, da je potrebno malo počakati in seveda potrpeti. Poskrbeli smo tudi, da se izposojeno gradivo vrača na enem pultu, medtem ko izposoja novega gradiva poteka na drugem pultu, ko prinese knjižničarka gradivo s seznama želenih knjig za izposojo. Bralci si knjig med knjižnimi policami sami žal ne morejo izbirati. Gradivo bo po vrnitvi šlo v sedemdnevno karanteno. Le tako bomo preprečili morebitno širjenje virusa, ki na plastiki preživi sedem dni, na papirju pa bistveno manj. Kljub drugačni organizaciji dela, ki smo se ji morali vsi prilagoditi, sem vesela, da  so se vrata knjižnice ponovno odprla, saj je zelo nenavadno delati v tihi in prazni knjižnici, brez obiskovalcev in vsakodnevnega vrveža. Gradivo, ki so si ga naši bralke in bralci izposodili pred zaprtjem knjižnice, lahko brez zamudnine vrnejo do 30. maja.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»